VIDEO | Viață de lux și în minciună. Vladimir Putin și Alina Kabaeva locuiesc împreună și folosesc bani dintr-un fond secret din Cipru

Sursa: The Insider

<< Președintele rus, Vladimir Putin, și fostă gimnastă, șefă a Grup Național Media (NMG) și mamă a copiilor lui, Alina Kabaeva, locuiesc împreună. Cel mai adesea, aceștia stau într-o reședință din apropierea Lacului Valdai, zonă care a devenit deja un sat de lux, și folosesc banii lui Putin ascunși în Cipru pentru a cumpăra proprietăți imobiliare de lux,  dezvăluie publicația de investigație independentă Proekt („The Project”), într-o investigație în două părți, intitulată „Măști de fier” >>, notează The Insider (în rusă – AICI, în engleză – AICI). 

<< Prima parte a investigației creionează profilul companiei cipriote Ermira Consultants, despre care s-a constatat că are mize în afaceri importante pentru Putin. Jurnaliștii de la Proekt s-au întâlnit cu fostul manager de afaceri al unuia dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Putin, care a fost implicat în conducerea unei rețele financiare secrete ce includea și Ermira. Sursa a spus că, până în 2015, compania a aparținut unui om cu rol reprezentativ – Vladislav Kopîlov, avocat din Sankt Petersburg. Conturile Ermira au fost folosite pentru a plăti cheltuielile lui Putin și ale rudelor sale. Președintele rus a cumpărat, de asemenea, apartamente și case din banii firmei.

„Kopîlov este un nimeni, doar un vagabond, atât în fapt, cât și în aparență”, a spus sursa, referindu-se la companie ca fiind „obșceak” (jargon din crima organizată, care se referă la un fond colectiv destinat utilizării în interesele unui grup infracțional). Kopîlov a fost listat drept proprietar nominal până în martie 2015, proprietatea companiei s-a mutat în străinătate, iar persoane legate de oligarhul Arkadi Rotenberg – confidentul apropiat și prietenul din copilărie al lui Putin – au devenit probabil beneficiarii acesteia. Sursa publicației a spus că prietenii lui Putin se întâlneau personal cu Arkadi Rotenberg, Iuri Kovalciuk și cu subalternii lor și le spuneau de ce au nevoie. După aceea, au folosit banii Ermira pentru a cumpăra locuințe – de exemplu, în 2011, Kabaeva a luat din banii firmei pentru a cumpăra patru apartamente în Soci și le-a înregistrat pe numele a diverși administratori.

Proekt mai dezvăluie că firma cipriotă a profitat de pe urma vânzării de acțiuni ale conglomeratului rusesc de media, NMG, unde Kabaeva conduce consiliul de administrație. În 2013, Ermira a cumpărat 7,5% din acțiunile NMG cu 76 de milioane de euro, pe care le-ar fi vândut trei luni mai târziu unor companii legate de oligarhul Ghenadi Timcenko, obținând un câștig net de 65,6 milioane de euro.

A doua parte a investigației descrie viața lui Putin și a lui Kabaeva, despre care jurnaliștii au descoperit că trăiesc împreună. Ajutoarele și verii gimnastei vizitează constant reședința Valdai a lui Putin, iar una dintre surorile ei are chiar o casă în apropiere.

La reședința din Valdai, exist și o casă separată, din lemn, pentru Kabaeva și copiii ei – o similară, doar pentru ea, a fost construită și lângă palatul lui Putin. În 2021, lângă turnul lui Kabaeva a fost construită o dană pentru ambarcațiuni – bărcile pot fi folosite pentru a traversa canalul către un parc de 28 de hectare. Împrejurimile reședinței sunt zone de conservare, inclusiv teritoriul Parcului Național Valdai, care este protejat prin lege. În 2018, însă, pentru Putin a fost construită o cale ferată secretă, pe care o folosește pentru a ajunge la reședință, probabil cu trenul său blindat – subiectul unei alte anchete recente a Proekt.

În total, s-a descoperit că Alina Kabaeva și apropiații săi dețin proprietăți imobiliare în valoare de cel puțin 120 de milioane de dolari. Pe lângă casele din apropierea palatelor lui Putin, Kabaeva a fost dezvăluită drept proprietarul celui mai mare penthouse din Rusia, situat în complexul rezidențial Parcul Regal, din Soci. Apartamentul a fost cumpărat, de asemenea, cu bani din fondul secret al lui Putin din Cipru, ceea ce demonstrează încă o dată relația personală a lui Kabaeva cu președintele rus. Penthouse-ul, stilizat de designerul de modă rus Valentin Iudașkin, se întinde pe o suprafață de 2600 mp, are piscină, cinema, terasă și propriul heliport.

În 2021, site-ul rusesc de imobiliare ȚIAN a descris casa drept „cel mai mare apartament din Rusia”. În 2011, apartamentul a fost preluat de Oleg Rudnov, iar bunul a trecut ulterior în proprietatea fiului său, Serghei. La începutul anilor 2000, Rudnov a fost cel care a dat proprietatea de lângă Piața Palatului din Sankt Petersburg amantei șefului statului, Svetlana Krinovoghih. Sursa citată de Proekt susține că apartamentul a fost cumpărat special pentru Kabaeva, lucru confirmat de faptul că cele două apartamente adiacente penthouse-ului de la etajele superioare ale complexului au fost înregistrate pe numele bunicii lui Kabaeva, Anna Zațepilina. Au fost achiziționate inițial pentru 20,7 milioane de ruble (aproape de 276.000 de dolari) – apartamente similare costă acum 65 de milioane de ruble (aproximativ 867.000 de dolari). Când un jurnalist Proekt a călătorit la Soci și s-a întâlnit cu doi agenți imobiliari care vindeau proprietăți imobiliare, ambii au susținut că penthouse-ul era „deținut de Kabaeva”, pe baza zvonurilor pe care le auziseră pe piața imobiliară locală. >>

Acoliții lui Putin, din Parlamentul European. Nume, tactici, legăturile cu Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here