VIDEO | Vremea face ravagii în Moldova și Transilvania: străzi înghițite de inundații, persoane luate de viitură. Avertizarea ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o nouă avertizare Cod portocaliu de furtuni pentru mai mult de trei sferturi din ţară, respectiv o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, ce vizează 13 judeţe şi municipiul Bucureşti, ambele valabile până miercuri noapte.

Între timp, inundațiile au făcut ravagii în mai multe zone din Moldova și Transilvania. O maşină în care se aflau mai multe persoane a fost surprinsă de viitură, luni seară, pe DN DN 29 A, în judeţul Botoşani. Pompierii intervin pentru salvarea persoanelor. Drumul este complet blocat în zona localităţii Rediu.

În judeţ ploua torenţial, fiind înregistrate în ultima perioadă precipitaşii care au depăşit 70 de litri pe metru pătrat.

La Vaslui, o femeie în vârstă de 75 de ani luată de viitură a fost găsită moartă.

Caraș-Severin

Opt străzi din oraşul Oraviţa şi trei străzi din localitatea Ciclova Montană, judeţul Caraş-Severin, au fost inundate, luni, în urma ploilor abundente şi a scurgerii de pe versanţi, potrivit reprezentanților ISU.

„Toate echipajele disponibile ale Secţiei de Pompieri Oraviţa s-au deplasat în teren şi, împreună cu autorităţile publice locale, intervin pentru limitarea efectelor acestui fenomen. În sprijinul pompierilor militari din Oraviţa s-au deplasat şi colegi de la Detaşamentul de Pompieri Reşiţa cu 2 motopompe remorcabile şi 6 transportabile”, a transmis ISU Caraş- Severin.

Traficul feroviar, întrerupt în zona Aiud

Cinci trenuri au fost oprite în staţii, călătorii fiind preluaţi de maşini marţi dimineaţă, după ce traficul feroviar a fost întreupt în zona Aiud, din judeţul Alba, ca urmare a inundării liniei ferate.

„Din cauza inundării liniei de cale ferată din zona Aiud, judeţul Alba, traficul feroviar pe secţia Teiuş – Aiud Hm – Războieni este oprit la acest moment”, anunţă CFR Călători.

Următoarele trenuri ale CFR Călători sunt oprite temporar în staţii: IR 1835 Bucureşti Nord – Cluj Napoca staţionează în Aiud;  Regio 3083 Teiuş – Cluj Napoca staţionează în Aiud; Regio 2442 Teiuş – Târgu Mureş staţionează în Teiuş:· Regio 2441 Târgu Mureş -Sibiu staţionează în Unirea: Regio 2038 Cluj Napoca – Simeria staţionează în Războieni.

Cei 50 de călători care se aflau în acestre trenuri au fost deja transbordaţi cu maşini în staţia de legătură Războieni, pentru continuarea călătoriei cu alte trenuri.

52 de coduri roșii

Directorul ANM spune că, de la începutul lunii și până acum au fost emise 52 de coduri roșii pentru fenomene de scurtă durată. De asemenea, specialiștii au actualizat prognoza și avertizează că ploile vor continua până în prima săptămână din iulie.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 23 iunie, ora 10:00 – 24 iunie, ora 2:00, va fi în vigoare avertizarea Cod portocaliu de vremea rea în Moldova, Transilvania, Maramureş, local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, precum şi în zonele montane, unde vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 80 l/mp.

De asemenea, vor fi şi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină, îndeosebi în est şi sud-est.

Tot până miercuri noaptea, la ora 2:00, va fi valabil un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în extremitatea de vest şi local în sudul ţării. În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, pe arii restrânse, 40 – 50 l/mp.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza avertizările emise marţi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here