VIDEO | Zelenski: Securitatea Europei începe cu suveranitatea Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evidenţiat duminică forţa ţării sale de a se opune invaziei militare ruse, la 33 de ani de la adoptarea Declaraţiei privind suveranitatea Ucrainei, relatează DPA, potrivit Agerpres.ro.

”Ţara noastră nu va renunţa niciodată la suveranitate. Acest lucru este deja clar pentru toată lumea”, a spus şeful statului ucrainean în mesajul său video cotidian.

El le-a mulţumit încă o dată militarilor ucraineni care luptă pentru ţară.

La 16 iulie 1990, parlamentul Ucrainei a adoptat o declaraţie cu privire la independenţa republicii, care la acea dată făcea parte din Uniunea Sovietică. Potrivit documentului, Ucraina trebuie să aibă propria armată şi propria bancă centrală, dar să fie nealiniată şi să nu posede arme nucleare.

În mesajul său rostit duminică seară, Zelenski a spus că Ucraina trebuie să lupte pentru libertatea şi independenţa sa în faţa terorii ruse.

În 1991, în contextul dezintegrării Uniunii Sovietice, Ucraina şi-a declarat independenţa. Volodimir Zelenski a afirmat că vede Ucraina ca pe un model în ceea ce priveşte lupta pentru libertate şi democraţie în Europa.

”Ucraina va asigura libertatea şi securitatea reale în Europa în faţa terorii ruse. Securitatea continentului nostru începe aici cu suveranitatea şi forţa Ucrainei”, a subliniat el.

În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, susţinând că efectuează o ”operaţiune militară specială de denazificare” în ţara vecină şi de protejare a comunităţii rusofone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here