Viktor Orban, „șopârle” pe Facebook privind autonomia secuiască. A postat harta Ungariei mari, care înglobează Transilvania

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat miercuri pe Facebook o imagine cu globul pământesc de dinainte de 1920, când Transilvania era încorporată în Ungaria mare.

Postarea premierului ungar face referire la examenele de istorie ale elevilor, dar aluzia la Tratatul de la Trianon și la recenta dispută politică legată de autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc este una evidentă.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercurea trecută, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor. Ulterior, în aceeaşi zi, proiectul a fost respins de Senat.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Câteva zile mai târziu, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de radio Kossuth, Viktor Orban a fost întrebat printre altele şi despre poziţia sa cu privire la declaraţiile şefului statului român, Klaus Iohannis, care a acuzat reprezentanţii PSD, în opoziţie, că „vor să vândă Transilvania ungurilor”.

Viktor Orban a declarat că îl cunoaşte pe preşedintele României drept un om demn de respect, care îşi susţine principiile, prin urmare Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei. Tocmai din acest motiv, Orban a apreciat că observă cu nedumerire cele ce se întâmplă, pentru că asemenea fraze „nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

„Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (…) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a apreciat premierul ungar, notând că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un „accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here