Vilele din Franța ale miliardarilor ruși, greu de confiscat

Foto: Unsplash

Oficialii francezi au depistat peste 20 de vile de pe Coasta de Azur aparținând rușilor care se confruntă cu sancțiunile UE, relatează The Times.

Printre acestea se numără și vastul Château de la Croë din Cap d’Antibes, lângă Nisa, cumpărat în 2004 de Roman Abramovici, despre care se spune că a cheltuit peste 100 de milioane de euro pe renovări.

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, a declarat că, în temeiul sancțiunilor UE, țara a înghețat active deținute de Rusia în valoare de 850 de milioane de euro, inclusiv peste 30 de proprietăți cu o valoare totală de 540 de milioane de euro.

„Niciun oligarh nu se va strecura prin găurile din plasa noastră”, a spus el.

El a ordonat Tracfin, o unitate de informații a Ministerului Economiei specializată în lupta împotriva fraudei fiscale, să înființeze un grup operativ pentru identificarea activelor rusești din Franța. Cu toate acestea, avocații au spus că sarcina poate fi anevoioasă, activele fiind adesea ascunse în spatele unor companii-fantomă, unele cu sediul în paradisuri fiscale care nu se arată cooperante. Multe vile de lux legate de miliardari ruși sancționați sunt în proprietatea soțiilor, copiilor și a altor rude, spun avocații.

Avocații au mai spus că, deși politica oficială a UE este „înghețarea și confiscarea”, ultima parte este, în practică, aproape imposibilă în conformitate cu legislația franceză. Vilele și alte bunuri sunt înghețate, ceea ce înseamnă că rămân proprietatea proprietarilor ruși, care sunt, teoretic, liberi să locuiască în ele dacă doresc, dar nu le pot vinde sau închiria.

Există multe dificultăți cu care se confruntă oficialii. De exemplu, Grand Coeur et Spa din Méribel, în Alpii francezi, un hotel de lux unde cele mai bune camere costă mai mult de 1.000 de euro pe noapte. Hotelul este deținut de o companie al cărei șef este Elena Timcenko, soția lui Ghenadi, în vârstă de 69 de ani, miliardar. El se află pe lista sancțiunilor UE și este descris de Bruxelles drept un confident al președintelui Putin, care este președintele de onoare al clubului său de fitness.

Elena Timcenko nu este însă pe lista sancțiunilor. Nici proprietatea ei din Alpi și nici un al doilea hotel pe care îl deține pe Riviera Franceză nu au fost vizate de oficiali, a declarat un director al companiei pentru Les Echos.

France Culture, postul de radio de stat, a evidențiat și cazul lui Suleiman Kerimov, 56 de ani, un om de afaceri care se află pe cea mai recentă listă a rușilor sancționați de UE. Procurorii francezi au petrecut patru ani încercând să demonstreze că el era proprietarul a patru proprietăți de lux de pe Riviera, inclusiv Villa Hier din Cap d’Antibes, o zonă cunoscută de locuitori drept „Golful Miliardilor”.

Aceștia au susținut că el a cumpărat vila cu 127 de milioane de euro. Au vrut să-l judece în legătură cu presupusa utilizare a unei „figurine” pentru a achiziționa proprietăți, fiind arestat de poliție când a sosit la Nisa cu avionul său privat în 2017.

Cu toate astea, cazul a fost clasat anul trecut, iar avocații săi spun că nu se confruntă cu noi acuzații în Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here