Violuri și crime în masă. Războiul civil din Etiopia

Sursa: Pixabay

Trupele etiopiene și aliații lor au respins forțele tigrayene care înaintaseră spre capitală. Reuters a vizitat zone deținute anterior de rebeli și a documentat situația violurilor și crimelor.

<< În umbrele pătate ale unei poieni de chiparoși și eucalipt, un diacon al Bisericii Ortodoxe Etiopiene își aranjează șalul aspru de bumbac și îngenunchează lângă un mormânt văruit. „A fost cel mai bun prieten al meu”, spune Betsiha Derresse. „Am făcut totul împreună – somn, muncă”.

În august, războiul civil a ajuns în aerul rarefiat al acestui oraș din regiunea Amhara, situat la 3.000 de metri altitudine, un peisaj montan care adăpostise cândva pe vechii conducători ai Etiopiei. Veniseră forțele din provincia vecină Tigray. Betsiha, 28 de ani, spune că el și mulți alții s-au ascuns în pădure, dar prietenul și colegul său diacon, Mulat Aynekulu Mekonnen, s-a întors pentru a recupera o carte.

Luptătorii Tigray „au început să tragă în noi, așa că a trebuit să fugim în masă”, spune Betsiha. Mulat s-a întors. „A spus că nu va pleca fără cartea lui de psalmi”.

Când Betsiha s-a întors la biserica sa, trei zile mai târziu, a găsit cadavrul lui Mulat, în vârstă de 35 de ani. Fusese împușcat.

Primarul, Belete Asrate, a declarat că luptătorii din Tigray au ucis 27 de civili în oraș. El, Betsiha și alți doi susțin că victimele nu erau înarmate. O altă persoană afirmă că unele dintre victime purtau arme. Niciunul dintre acești oameni nu a asistat la crime.

Potrivit localnicilor, peste 70 de femei au fost violate de către luptătorii din Tigray. Reuters s-a întâlnit cu trei dintre femei și a vorbit cu lucrătorii din domeniul sănătății, oficiali locali și procurori federali. Făptașii din Tigray erau tineri, spune Agere Yaynalem, o femeie de 37 de ani, care a afirmă că a fost violată de mai multe ori și lăsată inconștientă.

„Am făcut apel la ei”, a spus Agere. „Nu ai surori? Gândește-te la ele!” Ea a cerut ca Reuters să o identifice după nume real și să-i folosească fotografia în acest articol. „Mi s-a întâmplat deja ce poate fi mai rău”, spune ea.

De când a izbucnit războiul civil, în urmă cu un an, în regiunea Tigray din Etiopia, Reuters a relatat despre atrocități comise de toate părțile. Relatările privind abuzurile din Nifas Mewcha și din alte orașe din Amhara, documentate de Reuters, supun atenției rolul jucat în acest război de către Frontul de Eliberare a Poporului Tigray.

Forțele Tigray sunt în cele din urmă comandate de liderii TPLF, care domină Tigray și controlau cândva guvernul etiopian, deși mulți soldați din teren nu sunt membri TPLF. Împotriva lor luptă armata federală a Etiopiei, precum și trupe din țara vecină, Eritreea, și din regiunea Amhara.

Conflictul a curmat mii de vieți de civili. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, a aruncat 400.000 de oameni în condiții de foamete și a lăsat 9,4 milioane de oameni în nevoie de ajutor alimentar, în nordul Etiopiei. Aproximativ 60.000 de oameni s-au revărsat peste graniță, în Sudan, spune ONU.

Timp de opt luni, luptele s-au dat în Tigray. Reuters și nu numai au documentat acuzații de crime și violuri în masă. Din iulie, războiul s-a extins spre sud și est. Luptătorii tigrayeni au invadat regiunile învecinate, Afar și Amhara. În noiembrie, Amnesty International a raportat acuzații conform cărora luptătorii tigrayeni ar fi comis violuri, jafuri și atacuri în Nifas Mewcha. Amnesty nu a putut să viziteze orașul, bazându-și raportul pe interviuri telefonice cu locuitorii. TPLF a promis că va investiga presupusele violuri și va „aduce făptuitorii în fața justiției”.

După recenta recucerire a sute de mile pătrate de teritoriu, în Amhara, de către armata etiopiană, jurnaliştii Reuters au putut călători în Nifas Mewcha şi în alte oraşe, la sfârşitul lunii noiembrie. Martori precum Betsiha au relatat despre crimele din Nifas Mewcha, raportate pentru prima dată aici, iar Agere și alte femei au furnizat Reuters acuzații de viol înregistrate care susțin raportul Amnesty din Londra.

TPLF nu a răspuns la întrebările legate de afirmațiile privind crimele și alte întrebări la nivel de detaliu, adresate pentru scrierea acestui articol. Liderii TPLF au negat în mod repetat că forțele din Tigray au comis abuzuri pe scară largă și au cerut investigații internaționale independente.

„Nu pot garanta pentru fiecare idiot care se preface că e luptător”, a declarat purtătorul de cuvânt Getachew Reda, pentru Reuters, în iulie. „Sunt milioane de (bărbați cu) arme acolo”.

Preluarea TPLF

Pentru unii străini, conflictul din Etiopia a fost privit în mare parte ca fiind opera lui Abiy Ahmed, prim-ministrul țării, în vârstă de 45 de ani.

Unii observatori internaționali i-au acuzat pe Abiy și forțele sale că au încercat să zdrobească Tigray și cei 5,5 milioane de locuitori ai săi. Pekka Haavisto, trimisul special al Uniunii Europene, a declarat, în iunie, că la începutul anului liderii Etiopiei îi spuseseră, în discuții cu ușile închise, că „vor rade pe tigrayeni pentru 100 de ani” – o acuzație pe care guvernul a negat-o cu fermitate. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat în fața Congresului, în martie, că „acte de epurare etnică” au loc în vestul Tigray, deși nu a atribuit vina.

În mare parte a Etiopiei, totuși, pentru vărsarea de sânge mulți dau vina pe conducerea politică din Tigray – TPLF. O fostă mișcare de gherilă marxist-leninistă, TPLF a condus o coaliție care a dominat puterea din 1991, până când Abiy – un fost șef de serviciu de informații cibernetice – a preluat controlul, în 2018. În mai 2021, parlamentul etiopian a desemnat TPLF ca grup terorist.

Războiul civil a început în noiembrie 2020, după luni de tensiuni în creștere, fiecare tabără acuzând-o pe cealaltă de o escaladare militară. Scânteia a fost un atac total al forțelor Tigray împotriva bazelor militare și a birourilor federale din Tigray, conform depozițiilor de martor ale soldaților etiopieni și unor presupuse documente de planificare consultate de Reuters. Liderul TPLF, Debretsion Gebremichael, a declarat, pentru Reuters, că forțele Tigray acționează în „autoapărare” pentru a preveni un atac iminent.

Abiy a obținut sprijinul armatei Eritreei. Multe dintre masacrele din Tigray care au urmat au fost puse pe seama trupelor eritreene. Au existat, de asemenea, asasinate comise de trupele federale etiopiene și miliții din Amhara, potrivit constatărilor unei investigații comune ONU-Comisia Etiopiană pentru Drepturile Omului. După cum a relatat Reuters, abuzurile au inclus tortura, uciderea civililor și violurile în grup.

Eritreea a negat că soldații săi sunt responsabili pentru astfel de abuzuri. Guvernul lui Abiy declarase anterior că are asigurări că Eritreea va cere socoteală tuturor făptuitorilor. Iar Abiy a promis că va investiga acuzațiile aduse trupelor etiopiene. Oficialii regionali din Amhara au respins ca nefondate acuzațiile privind atrocități comise de forțele Amhara.

Relatările Reuters au dezvăluit, de asemenea, abuzuri comise de tigrayeni, inclusiv masacrarea a peste 200 de etnici amhara, în orașul Mai Kadra, și uciderea multor refugiați eritreeni, în nord-vestul îndepărtat.

Purtătorul de cuvânt al TPLF, Getachew Reda, a negat că forțele oficiale Tigray au fost implicate în aceste crime, dar a spus că milițiile locale Tigray ar fi putut să fi comis abuzuri. El nu a răspuns întrebărilor dacă TPLF va face investigații și îi va pedepsi pe cei responsabili.

O moștenire întunecată

În biroul său guvernamental slab luminat, din Addis Ababa, fostul rebel Aregawi Berhe, care a fondat TPLF în 1975 împreună cu alți șase tovarăși, se aude muzică ambientală liniștită, de pe computerul său. Aregawi este departe de câmpul de luptă. El s-a despărțit cu zeci de ani în urmă de vechii săi prieteni din TPLF, pe care îi condamnă drept „excentrici corupti și degenerați”. Acum deține o funcție de rang înalt în guvernul etiopian, după decenii în care se aflase exil.

Când un reporter Reuters a vizitat Aregawi, pe 30 noiembrie, coloanele comandate de TPLF, cunoscute sub numele de Forța de Apărare Tigray, înaintau la sute de mile spre sud de Tigray, de-a lungul a trei drumuri paralele – dispuse ca un trident gata să înghesuie Addis Ababa.

Armata condusă de TPLF a avansat rapid și fără sprijin în teritoriul inamic, a spus Aregawi. Dar fără a lua Addis Ababa și a-și atinge obiectivul, tigraienii erau extrem de vulnerabili. Forțele conduse de TPLF invadaseră provincii – Afar și Amhara – ostile forțelor Tigray. Asta i-a condamnat.

Pentru a înțelege războiul actual, spune Aregawi, trebuie să înțelegi natura TPLF – și a liderilor vechi care rămân puternici în mișcare. În anii 1980, Aregawi s-a rupt de TPLF, pe atunci un partid marxist care urma modelul sovietic. Mai târziu, a fondat un partid care a promovat o viziune democratică liberală pentru Tigray.

TPLF a ajuns să fie dominat de liderul său, Meles Zenawi, care a condus Etiopia din 1991 până la moarte, în 2012. În timp ce și-a atras laude pentru creșterea și dezvoltarea economică, Etiopia lui Meles a fost marcată și de accese de arestări în masă, torturi și crime, după cum Reuters și rapoartele anuale ale Departamentului american de Stat au și documentat la vremea respectivă.

Figurile TPLF din acea perioadă ajută acum la susținerea efortului de război Tigrayan. Unul este un fost șef de stat major al armatei etiopiene, generalul locotenent Tsadkan Gebretensae. Tsadkan a părăsit TPLF și postul său de comandant al armatei ca urmare a unui dezacord cu privire la modul de a purta războiul de graniță al Etiopiei, din 1998-2000, cu Eritreea. El a vrut să mărșăluiască spre capitala Eritreei. Tsadkan s-a reîntors de la pensie ca o figură cheie în lupta militară a TPLF împotriva Addis Ababa.

Tsadkan nu a comentat pentru acest articol. Anterior, el declarase telefonic, pentru Reuters, că a petrecut luni bune încercând să medieze între Abiy și TPLF, dar implicarea Eritreei nu i-a lăsat altă alternativă decât să pună mâna pe arme. „Guvernul etiopian a invitat forțele străine să invadeze țara noastră, așa că alegerea a fost fie predarea către forțele străine sau forțele lui Abiy, fie alăturarea la rezistență. Am ales-o pe cea din urmă”, a spus el.

O altă forță din culisele Tigray este un fost șef al serviciului de informații din Etiopia, Getachew Assefa, potrivit a două persoane care sunt în contact cu conducerea TPLF. Procurorii l-au acuzat, în lipsă, pe Getachew de tortură, omor și alte presupuse infracțiuni, comise în timpul petrecut în serviciile de informații. El nu a abordat public acuzațiile. Getachew și TPLF nu au răspuns la întrebările Reuters, trimise pentru acest articol.

„Prietenul meu a fost împușcat în cap și în piept de oameni care purtau uniforma” unei forțe regionale Tigray

Drumul către războiul civil, a spus Aregawi, reluând opinia împărtășită de alți analiști, a început la scurt timp după ce Abiy a apărut în calitate de candidat de compromis la funcția de prim-ministru, în 2018. Odată ajuns la putere, conflictul a devenit inevitabil, cred mulți analiști, când Abiy a decis să conteste în același timp puterea politică și economică a TPLF. Abiy a identificat rapid TPLF ca pe o barieră în calea reformei, acuzându-i că încearcă să dețină puterea în culise.

Procurorul general și ministrul justiției al Etiopiei, Gedion Timothewos, a declarat, pentru Reuters, că orice încercare de a revizui economia înseamnă preluarea TPLF. Companii precum METEC, o companie de stat din domeniul metalelor și ingineriei, au fost conduse în trecut de oameni aliați cu TPLF și au primit contracte guvernamentale uriașe, a spus Gedion.

Generalul-maior Tigrayan, Kinfe Dagnew, directorul executiv al METEC timp de opt ani, până la preluarea puterii de către Abiy, a fost arestat sub acuzația de corupție, în noiembrie 2018. Avocatul său, Haftom Kesete, a declarat, pentru Reuters, că Kinfe, care se află în închisoare, a pledat nevinovat la toate acuzațiile și a fost achitat pentru unele. În ceea ce privește alte acuzații, verdictul încă este în pronunțare.

Gedion afirmă că au dispărut milioane de dolari, bani plătiți de guvern către METEC pentru construirea barajului Grand Etiopian Renaissance, un proiect hidroenergetic emblematic, de pe Nilul Albastru, de aproape 5 miliarde de dolari. „Aproape jumătate din sumă a fost plătită în avans și nu avem ce arăta în schimb”, a spus el.

Zelalem Fikadu, director general adjunct al Departamentului de Corupție, a declarat că METEC a primit 16 miliarde Birr (330 milioane dolari) de la stat pentru lucrările hidraulice și electrice de la baraj. Despre soarta a 7 miliarde Birr nu se mai știe nimic. Chestiunea este încă în curs de anchetă, a spus el, fără nicio acuzație depusă împotriva vreunei persoane. METEC nu mai există în forma sa anterioară.

Procurorul general Gedion afirmă că nu este clar unde s-au dus banii.

Kjetil Tronvoll, profesor de studii privind pacea și conflictul, la Oslo, și un cunoscător al TPLF cu contacte strânse în cadrul partidului, arată că accentul pus pe TPLF ca exemplu de corupție personală este o „narațiune falsă”. Potrivit acestuia, există corupție în rândul elitelor din alte grupuri etnice. Unii tigraieni spun că dosarul împotriva lui Kinfe este motivat politic.

Arestarea mai multor lideri ai TPLF sub acuzații de corupție a determinat alte personalități din partid să fugă în Mekelle, capitala Tigraya, ambele tabere simțind că o confruntare este inevitabilă.

În septembrie 2020, Tigray a sfidat guvernul federal, care a amânat alegerile naționale din cauza COVID-19, și a organizat propriile alegeri regionale. A declarat guvernul lui Abiy ilegitim. Parlamentarii etiopieni au blocat fondurile federale pentru Tigray.

„Războiul era aproape inevitabil în acel moment”, afirmă William Davison, analist pe Etiopia la think tank-ul International Crisis Group, cu sediul la Bruxelles. Liderii din Tigray, stabiliți în Mekelle, „au arătat clar că nu vor sta acolo pasiv și nu vor permite guvernului federal să folosească puterile care fuseseră sub controlul lor pentru a slăbi Tigray”.

Calea războiului

Luptele au izbucnit în noaptea de 3 noiembrie 2020.

Procurorii federali au transmis Reuters 16 declarații de martori, depuse sub jurământ de către soldați etiopieni staționați la acel moment în Tigray. Ei descriu atacuri rapide, asupra a diferite locații ale armatei etiopiene, de către forțele tigrayene, în acea noapte. Reuters nu a vorbit cu soldații și nu a putut verifica în mod independent afirmațiile acestora.

Se spune că una dintre declarații ar fi de la Shewaseb Kagnew, în vârstă de 20 de ani, staționat în tabăra armată Agula, chiar lângă Mekelle. Shewaseb era din nordul Shewa din regiunea Amhara. Făcea parte dintr-o unitate mecanizată și opera un tun antiaerian.

Shewaseb le-a spus anchetatorilor etiopieni că s-a trezit de la zgomotul focurilor de armă, la ora 23.40, și-a îmbrăcat uniforma și a ieșit afară. A urcat „probabil 10 picioare” când forțele Tigrayan au atacat, se spune în declarația sa. „Prietenul meu a fost împușcat în cap și în piept de oameni care purtau uniforma” unei forțe regionale Tigray, a mărturisit Shewaseb.

Procurorii susțin că în zilele care au urmat, tigraienii au comis multe atrocități. Au fost mai multe relatări, arată ei, privind militari federal capturați care au fost loviți în mod deliberat de un camion. Shewaseb a spus, în declarația sa, că, în apropiere de orașul Tembien, pe 3 decembrie, a văzut un camion roșu care transporta 20 de soldați tigrayeni în uniformă izbind o coloană de trupe etiopiene capturate, ucigând 10 dintre acești soldați. Un al doilea soldat, într-o depoziție separată, a descris același incident de lângă Tembien, deși și-a amintit de el ca având loc o zi mai târziu.

Într-o prezentare pentru Reuters, procurorii etiopieni au declarat că au strâns 20.000 de pagini de documente și au intervievat 510 martori în cadrul anchetei lor privind atacul din 3 noiembrie. Ei afirmă că ancheta a constatat că forțele din Tigray au atacat sau au capturat simultan peste 174 de locații, inclusiv baze ale armatei, secții de poliție, bănci, benzinării, aeroporturi și birouri de comunicații.

Citând documentele TPLF, recuperate la Mekelle, procurorii au spus că guvernul regional condus de TPLF își consolidase forțele înaintea atacului, antrenând până la 50.000 de luptători și pregătindu-se pentru un război pe care se așteptau să-l câștige în trei luni. Printre hârtiile pe care procurorii spun că le-au confiscat este un presupus document de strategie al TPLF, din 10 octombrie 2020.

Văzut de Reuters, acesta descrie planurile TPLF pentru „înlăturarea inamicului” și formarea unui „guvern de tranziție” național. Reuters nu a putut să stabilească în mod independent autenticitatea documentului.

Guvernul arată toate acestea sunt dovada faptului că TPLF a început conflictul și este responsabil pentru ceea ce a urmat. TPLF a atacat fără avertisment, susține guvernul, și în unele cazuri nu le-a dat soldaților federali nicio șansă de a se preda. Acesta acuză TPLF de comiterea de omoruri și alte crime de război.

TPLF a spus că mutarea sa a fost preventivă, deoarece forțele federale etiopiene se plasau în poziție de a lovi.

„A existat o acumulare de forțe federale în jurul Tigrayului”, a declarat șeful TPLF, Debretsion, pentru Reuters, în iulie. TPLF a încercat în cea mai mare parte să-i dezarmeze pașnic pe soldații etiopieni, a spus el, iar acolo unde a făcut acest lucru, nu a existat nicio luptă. „A fost autoapărare”.

TPLF nu a răspuns întrebărilor Reuters cu privire la documente și declarațiile date de martori.

După ce au început luptele, forțele federale etiopiene au pus mâna pe orașe și drumuri cheie din Tigray și au ucis sau capturat mai mulți lideri TPLF. Dar în câteva luni, armata federală a început să sufere pierderi grele; la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie s-a retras din mare parte din Tigray. Abiy a declarat o încetare unilaterală a focului.

Prin Tigray, în iulie, un jurnalist Reuters a văzut sute de tineri tigraieni, bărbați și femei, intrând în armată. Tinerii se antrenau la primele ore ale dimineții, făcând jogging de-a lungul drumului în timp ce purtau bușteni mari de lemn. În orășelul Nebelet, soldații proaspăt recrutați au mărșăluit sub o ploaie grea fluturând steaguri Tigray.

După ce Abiy a cerut încetarea focului, forțele Tigrayane au avansat spre sud și est, invadând regiunile învecinate Amhara și Afar. Scopul lor, spuneau la acea vreme, era să rupă blocada de facto impusă Tigray. Guvernul din Addis Ababa, care a negat blocarea ajutorului, le-a cerut civililor să-și apere comunitățile împotriva avansării TPLF.

Luptând pe autostrada A2, întinsă la aproape 600 km (370 mile) sud de Tigray, forțele din Tigray au ajuns la mai puțin de 200 km de Addis Ababa, în noiembrie. Multe națiuni străine le-au ordonat cetățenilor lor să plece. Guvernul lui Abiy a declarat stare de urgență.

Pe când luptătorii conduși de TPLF au ajuns la un pas montan de 3.100 de metri și la un tunel din Valea Nilului, ultima linie de creastă înaltă dinaintea capitalei, forțele Tigrayane au fost întoarse înapoi. Anunțând că va conduce personal lupta, din prima linie, Abiy a lansat o ofensivă majoră, susținută de atacuri cu drone și mii de noi recruți.

Ura este profundă

În ultimele săptămâni, armata etiopiană a împins forțele Tigrayane înapoi la sute de mile de Addis Ababa, a recucerit orașe importante și a repus sub control zonele din Amhara aflate sub ocupația forțelor Tigray.

Reuters a vizitat orașul Gashena, aproape de prima linie și de poarta de intrare pentru Lalibela, un sit al Patrimoniului Mondial, cu biserici antice în stâncă. La apropierea de Gashena, pe drum încă era pictat un steag tigraian cu sloganul „Tigray va câștiga!”. Într-un cătun, se vedeau semnele unei bătălii crâncene: tranșee în zig-zag tăiate în nisip, pe marginea drumului, tancuri și blindate arse și un crâng de eucalipt decapitat de focuri de armă sau de artilerie.

În Gashena însăși, au existat relatări cu privire la un masacru comis împotriva civililor de către luptătorii tigrayeni. Primarul orașului a declarat, pentru Reuters, că 53 de persoane au fost ucise. TPLF nu a răspuns întrebărilor despre incident.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acele acuzații, care se potrivesc unui tipar de atacuri raportate de organizațiile pentru drepturile omului din altă parte a regiunii Amhara. Human Rights Watch, cu sediul în New York, a susținut într-un raport din această lună că forțele Tigrayane au executat sumar zeci de civili în două orașe pe care le controlau în Amhara,, între 31 august și 9 septembrie. TPLF nu a răspuns la întrebările Reuters nici cu privire la aceste acuzații.

În Nifas Mewcha, din apropiere, primarul, Belete Asrate, a declarat că luptătorii tigrayeni au violat 74 de femei. El a citat probe strânse de personalul său și de echipele medicale locale. Procurorii federali și guvernul regional Amhara au declarat, separat, pentru Reuters, că au verificat în mod independent afirmațiile.

Un oficial local de sănătate, Kindeye Zikyalew, a declarat că a tratat 14 victime deviol; multe sufereau de probleme psihologice, a spus el, inclusiv dificultăți de somn, stres, frică, dorință de sinucidere și sentiment de inutilitate.

Reuters a intervievat trei dintre cele 74 de femei.

Agere, 37 de ani, a spus că la ora 14.00, în 6 august, trei bărbați din Tigray au bătut la ușa magazinului de băuturi pe care îl ținea și au amenințat că vor trage dacă nu deschide. Au băut tot, spune ea, apoi „mi-au spus că Amhara înseamnă măgar, așa că vor să mă violeze”.

Agere susține că le-a spus bărbaților să se gândească la familiile și surorile lor. Ei au strigat: „Tu ai copii și noi nu… În timp ce tigraienii mor, tu ai copii”. Agere a spus că a fost bătută și violată până când a rămas inconștientă. Prietenii au găsit-o câteva ore mai târziu.

Mihertu Kumlachew, director general pentru crimă organizată și infracțiuni transfrontaliere, în Ministerul Justiției, a declarat că procurorii etiopieni au documentat până acum uciderea a 540 de civili de către forțele tigrayene, în Amhara și Afar. „Unii dintre acești civili se ascundeau în casele lor, iar unii încercau să fugă de conflict”, a spus el.

Unii tigraieni au pus sub semnul întrebării punctele de vedere ale ministerului. Procurorii federali, de exemplu, au declarat pentru Reuters că toate victimele masacrului de la Mai Kadra erau amhara. Cu toate acestea, rapoartele Reuters și o investigație comună a Națiunilor Unite și a Comisiei Etiopiene pentru Drepturile Omului au descoperit că au existat și tigrayeni uciși de amhara pentru a se răzbuna pentru uciderile comise de tigrayeni.

În Nifas Mewcha, ura este profundă. Abay Tsegaye spune că și ea a fost violată de luptători tigrayeni. „Vreau ca toți să fie distruși – toți tigrayenii”, a spus ea, pentru Reuters. „Să le fie nimicită rasa!”

Betsiha, diaconul Amhara din oraș, speră că rănile se vor vindeca. „Nu este vorba despre oamenii din Tigray”, a spus el. „Cea care duce aceste războaie este clica de la vârful Tigray”. >>

Xi și „bătrânii paranoici”. China ar putea fi mai periculoasă ca niciodată în 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here