Întrebarea corectă: Cât de mare vrea să fie Apple în TV?

Sursa: Pixabay

În timp ce viorile cântă ceva de jale, comicul american Jon Stewart face un apel emoționant în fața telespectatorilor. „În fiecare an, mii de ore de conținut de înaltă calitate rămân nevizionate”, spune el serios. „Pentru că oamenii buni și muncitori… nu știu cum să găsească Apple TV+”, notează The Economist.

<< Cea mai valoroasă companie din lume își poate permite câteva glume pe cheltuiala ei. În ultimul an, colosul tehnologic a înregistrat venituri de 366 de miliarde de dolari, cu o treime mai mult decât în ​​2020. Pe 3 ianuarie, capitalizarea sa de piață a depășit, pentru scurt, timp 3 trilioane de dolari. Doar miliardele pe care le investește în mass-media, inclusiv o nouă emisiune de televiziune găzduită de domnul Stewart, reprezintă o schimbare minoră pentru gigantul Silicon Valley.

Cu toate acestea, la aproximativ 300 de mile (480 km) distanță, la Hollywood, unde directorii obișnuiau să chicotească despre diletanții de pe tărâmul tehnologic din nord, amestecul Apple în mass-media nu este o glumă.

Deși rămâne cu mult în urma Netflix și altora asemenea, Apple are destui bani pentru a scăpa de războaiele din ce în ce mai costisitoare din streaming, care amenință să falimenteze alți jucători. O întrebare îi ține treji noaptea pe rivali: cât de mare vrea să fie Apple în media?

Apple a făcut vâlvă în muzică atunci când a lansat iTunes, acum aproape 21 de ani. Și-a tras partea sa din vânzarea de melodii și a sute de milioane de iPod-uri cu carte să fie ascultate. Mai târziu, iTunes a vândut și filme, iar firma a sperat să facă același model să funcționeze în televiziune, unde piața este cu un ordin de mărime mai mare decât muzica. Dar plata pentru descărcări a fost înlocuită de abonamentele all-you-you-can-eat, inițiate de Spotify în muzică și de către Netflix în TV. Spre deosebire de muzica sau filmele descărcate, abonamentele pot fi transferate cu ușurință între platforme. Așa că Apple, văzând puține oportunități de a-i bloca pe consumatori în dispozitivele sale, a renunțat la revoluția streamingului.

Astăzi este din nou în jocul media și o forță mai mare decât o sugerează gluma domnului Stewart. Apple Music, lansat în 2015, este al doilea cel mai mare streamer după Spotify. Apple TV+, acum vechi de doi ani, este al patrulea serviciu video ca mărime din afara Chinei, după numărul de abonați, potrivit Omdia, o companie de date. În ultimii doi ani, Apple a făcut pariuri media mai mici, inclusiv Arcade, un pachet de jocuri cu abonament, News+, un pachet de publishing și Fitness+, care oferă cursuri video de aerobic. Se vorbește despre un serviciu de cărți audio, la sfârșitul acestui an.

Precum Amazon, un alt gigant tehnologic cu o activitate secundară în mass-media, Apple a reușit să-și lanseze ofertele mai rapid în mai multe țări decât majoritatea rivalilor săi de la Hollywood, care au fost nevoiți să construiască de la zero afaceri direct către consumatori. Și își poate permite să fie generos cu testări gratuite: mai puțin de o treime dintre abonații Apple TV+ plătesc pentru serviciu, crede Omdia. A avut câteva hituri, în special „Ted Lasso”, care a câștigat o serie de premii Emmy în septembrie. Dar îi lipsește un catalog retroactiv, ceea ce duce la rate ridicate de pierdere a clienților. Concurenții mai mici precum Paramount+ (parte a ViacomCBS) și Peacock (de la NBCUniversal) au oferte noi limitate, dar biblioteci vechi de zeci de ani.

Companiile din media veche au fost nedumerite de incursiunile Apple pe teritoriul lor, care uneori par lipsite de entuziasm. Faptul de a câștiga în streaming depinde în principal de a arunca cu bani pe conținut. Dar Apple a cheltuit puțin peste 2 miliarde de dolari pentru filme și televiziune în 2021, față de cele 9 miliarde de dolari ale Amazon și de 14 miliarde de dolari ale Netflix, estimează Ampere Analysis. Nici nu se deranjează să-și promoveze eforturile prea mult. Și, cu toate că tărâmul media s-a gudurat pe lângă directorii pe care Apple i-a braconat, cum ar fi Jamie Erlicht și Zack Van Amburg, de la Sony, și Richard Plepler, de la HBO, cei din Silicon Valley spun că Apple își țin propriii oameni de top-tech în alte proiecte.

Într-adevăr, în timp ce Hollywoodul e preocupat de următoarea mișcare a Apple, mulți din Silicon Valley se întreabă de ce compania apare în media. Niciuna dintre piețe nu este un mare premiu pentru cea mai valoroasă firmă din lume. Întreaga industrie mondială a muzicii înregistrate a avut vânzări de 22 de miliarde de dolari în 2020, mai puțin decât a obținut Apple doar din vânzarea iPad-urilor. În aproximativ o lună, Apple generează tot atâtea venituri câte face Netflix într-un an. Afacerea Apple TV depinde de cumpărarea de emisiuni, mai degrabă decât de încasarea rentelor din creațiile altora, așa cum a făcut în zilele iTunes (și așa cum face și în magazinul său de aplicații). Și efectul de „blocare” asupra consumatorilor este slab, deoarece principalele servicii media Apple sunt disponibile pe toate platformele.

Interesul reînnoit al Apple pentru mass-media se explică cel mai bine prin transformarea la scară a companiei, care schimbă radical calcularea proiectelor secundare care merită. Acum 15 ani, când Netflix a început streamingul, miliardele implicate în conducerea unui studio de film ar fi reprezentat aproape o felie de două cifre din veniturile anuale ale Apple. Pe atunci, directorii din Silicon Valley zburau la Los Angeles, gândindu-se astfel: „Avem un carnet de cecuri mare, am putea merge să cumpărăm o grămadă de conținut”, spune Benedict Evans, analist tehnologic și fost capitalist de risc. „Și se duceau și aveau prima lor întâlnire în LA. Iar oamenii din LA le spune prețul” – moment în care oamenii din tehnologie plecau acasă. În 2021, bugetul de conținut estimat al Apple TV+ a reprezentat 0,6% din veniturile companiei: „bani de joc”, așa cum spune domnul Evans.

Costul deținerii unui studio poate fi, prin urmare, justificat prin ceea ce sunt doar avantaje modeste pentru Apple. Este posibil ca abonamentele de streaming să nu blocheze oamenii la fel de puternic cum au făcut-o achizițiile iTunes, dar diversele servicii Apple încă le mai dau momeală clienților, făcându-i să petreacă mai mult timp cu dispozitivele lor și făcându-le puțin mai incomod să părăsească ecosistemul Apple, spune Nick Lightle, un fost director Spotify. iPhone-ul în sine, care a generat 192 de miliarde de dolari din vânzări, în ultimul an, mai mult de jumătate din veniturile totale ale Apple, este vândut ca un fel de abonament, subliniază domnul Evans. Orice reducere a pierderii în rândul abonaților iPhone chiar și cu o sumă mică este probabil să se plătească de la sine.

Media face, de asemenea, un marketing bun. Producerea de filme cu Steven Spielberg și Tom Hanks consolidează brandul premium Apple. Parteneriatele cu vedetele pop arată că ești „cool”. Și într-o perioadă în care Silicon Valley este atacată pentru practici monopoliste, invadarea vieții private, subversiuni la adresa democrației și multe altele, Apple produce podcasturi valoroase cu Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel, și predă exerciții de fitness copiilor. Nu multe companii se pot gândi la un studio de film ca la un braț de relații publice. O companie de 3 trilioane de dolari poate.

„Apple nu joacă același joc ca mulți dintre ceilalți concurenți [media] ai săi”, spune Julia Alexander, de la Parrot Analytics. Pentru rivalii cu o singură specializare, cum ar fi Netflix, este o competiție inconfortabil de asimetrică. Cu toate acestea, prioritățile mai largi ale Apple îi pot afecta și ambițiile media. Lipsa unei biblioteci pentru Apple TV+ ar putea fi rezolvată cumpărând-o pe a altcuiva; s-a vorbit că ar fi un potențial cumpărător al studiourilor mici precum Lionsgate, precum și al celor gigantice precum Disney. Dar Apple s-ar putea să se ferească să provoace Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a Americii, care stă cu ochii pe Silicon Valley. „Dacă ești Apple și FTC se uită la big tech, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este o achiziție uriașă”, notează doamna Alexander. Lina Khan, șeful FTC în domeniul tehnologiei, examinează recenta achiziție de 8,5 miliarde de dolari de către Amazon a MGM Studios; nu contează că ținta este un pește relativ mic dintr-o piață fragmentată. Pe măsură ce companiile luptă pentru controlul asupra următoarelor culmi dominante ale tehnologiei, de la Web3 descentralizat la realitatea virtuală, atragerea atenției autorităților de reglementare prin cumpărarea de episoade TV vechi ar putea fi o eroare strategică.

Atâta timp cât vor continua să o ajute să-și vândă dispozitivele și să-și perfecționeze marca, Apple va continua să investească în serviciile sale media. Acest lucru va deveni mai scump: cheltuielile globale pentru conținut video vor depăși 230 de miliarde de dolari, în 2022, potrivit Ampere, aproape dublu față de cât fuseseră acum un deceniu. Pe măsură ce concurenții mai mici sunt depășiți și renunță, poziția Apple s-ar putea chiar consolida. Dar, având în vedere ambițiile sale mai mari în alte industrii, în media Apple este probabil să se mulțumească să își păstreze rolul de actor secundar. >>

VIDEO | România și lumea, în 2 minute. Momentele-cheie ale săptămânii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here