În debutul unui summit internațional găzduit la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a vorbit, marți, despre „încercări de a exercita presiune externă” asupra Republicii Moldova, informează agenția oficială TASS. Președintele reia astfel o teză vehiculată deja din timpul campaniei electorale de oficiali ruși. În octombrie, încă înainte de primul tur de scrutin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov critica Statele Unite pentru ceea ce a numit comportament „brutal, nepoliticos și impardonabil” în țări din vecinătatea Rusiei, inclusiv în Republica Moldova.

Declarația liderului de la Kremlin vine în condițiile în care duminică are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, iar lupta se dă între actualul președinte prorus Igor Dodon și candidata prooeuropeană Maia Sandu. Aceasta a obținut o victorie surprinzătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 1 noiembrie, și se va întâlni în turul doi de scrutin, pe 15 noiembrie, cu președintele Igor Dodon sprijinit de Moscova.

Vladimir Putin a menționat Moldova într-un context mai larg, în care au fost aminite și Belarusul și Kîrgîzstanul.

Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste țări trebuie să-și determine în mod independent situația”, a declarat Vladimir Putin.

Considerăm inacceptabil ca cineva din afară să impună anumite decizii poporului belarus. Belarușii trebuie să fie lăsați să-și rezolve lucrurile cu calm și să facă pașii necesari. E absolut valabil și pentru recentele evenimente din Kîrgîzstan și pentru lupta politică internă în desfășurare din Moldova”, a repetat Vladimir Putin.

Revenind la situația din Belarus, Vladimir Putin a spus că această țară a fost „sub atac din partea unor forțe externe”.

După alegerile prezidențiale, prietenii noștri  belaruși trec prin presiuni fără precedent, rezistând sancțiunilor și provocărilor, războiului informațional și propagandei”, a adăugat șeful statului rus. 

Frecventele încercări de amestec extern în treburile interne ale statelor participante în Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o provocare la adresa securității comune. Vorbim despre o încălcare grosolană a suveranității, de o dorință de a diviza societatea, de a schimba direcția de dezvoltare a statului, de a rupe legăturile politice, economice și umane vechi care s-au format de-a lungul secolelor”, a mai spus Putin.

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o organizație regională din care fac parte Rusia, China și patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kîrgîzstan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here