Rusia a adoptat marea revizuire constituțională care îl dă posibilitatea lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum denunțat de opoziție, care îl vede ca pe o manevră a lui Putin pentru a se menține la putere, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Rușii au validat referendumul cu 74,1% care, pe lângă întrebarea prelungirii mandatelor președintelui în funcție, introduce și principii conservatoare în Constituție, potrivit rezultatelor din aproape 30% din secțiile de votare distribuite pe imensul teritoriu rus.

Participarea a fost în jur de 65%.

Îndoiala nu a cântărit niciodată rezultatul alegerilor: reforma a fost aprobată de legiuitor la începutul anului, iar noul text al Constituției este deja la vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marți rușilor să garanteze „stabilitatea, securitatea și prosperitatea” pentru Rusia, pe care se mândrește că a scăpat-o din haosul post-sovietic.

Scrutinul, inițial programat pentru aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei Covid-19. Pentru a evita aglomerarea excesivă la secțiile de votare, s-a desfășurat timp de peste o săptămână, iar alegătorii au trebuit să poarte măști și mănuși de protecție.

Cel mai controversat amendament: acela de a-i acorda lui Vladimir Putin opțiunea a două mandate suplimentare la sfârșitul celui actual din 2024. O necesitate potrivit lui, deoarece clasa politică nu trebuie să se piardă în „căutarea potențialilor succesori”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here