Voiculescu își cere scuze pentru că nu a știut reglementările legale privind înhumarea celor decedaţi de Covid

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a avut, joi, o dispută cu jurnaliştii pe tema unei prevederi legale care interzice îmbrăcarea pacinţilor care a murit de coronavrs, transmite News.ro.

În repetate rânduri, ministrul a susţinut că nu există o astfel de prevedere, însă un ordin de ministru semnat anul trecut de Nelu Tătaru, care se referă la pacienţii autopsiaţi, prevede că ”aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Vlad Voiculescu şi-a recunoscut greşeala, precizând: ”Am preluat o informaţie parţial greşită”.

”Nu spune nicaieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie dezbrăcaţi. Dacă nu s-a respectat undeva este lipsa unui bun simţ elementar (…) Nu există nicio prevedere într-un ordin de ministru care spune că oamenii nu trebuie să fie îmbrăcaţi”, afirmase, joi, Vlad Voiculescu.

Acesta a repetat că ”nu scrie nicăieri că trebuie să fie înmormântaţi dezbrăcaţi”.

”Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără să respecte legea, atunci, da, au făcut-o de capul lor şi nu are nimeni din minister de ce să îşi ceară scuze pentru asta. Îmi pare foarte rău dacă s-a întâmplat lucrul acesta. Nu are nicio legătură cu ce a semnat domnul Nelu Tătaru în 2020. Va răspunde cine a greşit. Dacă cei de la pompe funebre nu au respectat normele în vigoare”, a mai spus ministrul.

După ce i s-a citit din ordinul de ministru semnat de Nelu Tătaru în aprilie 2020, Vlad Voiculescu nu a mai făcut comentarii, pe moment.

Ordinul prevede: ”Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”.

Vlad Voiculescu a venit cu precizări, însă, într-o postare pe Facebook.

”Tocmai am avut declaraţii de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informaţie greşită şi am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, aşa cum mai mulţi reporteri au semnalat, o parte a celor decedaţi – şi anume cei autopsiaţi – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 «se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac». Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris Voiculescu pe reţeaua de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here