Washington Post: Cinci din şapte agenţii americane conchid că este ”foarte improbabil” ca o putere străină sau o armă să se afle la originea ”sindromului Havana”

Sursa: Pixabay

Spionajul american consideră ”foarte improbabil” ca o putere străină sau o armă să se afle la originea misteriosului ”sindrom Havana”, o tulburare neexplicată care afectează zeci de diplomaţi sau angajaţi americani ai ambasadelor, dezvăluie în ediţia de miercuri cotidianul american The Washington Post, relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit WP, şapte agenţii guvernamentale au examinat, în ultimii ani, aproximativ 1.000 de cazuri de ”incidente anormale de sănătate”, iar cinci dintre ele au conchis că este ”foarte improbabil” ca aceste tulburări să fie provocate de un atac deliberat.

Una dintre aceste şapte agenţii consideră ipoteza numai doar ”improbabilă”, iar alta se abţine să conchidă, dezvăluie ziarul, care citează oficiali din domeniul informaţiilor clasificate pe care nu-i identifică.

Această concluzie a spionajului american pare să fie contrară unui raport al unor experţi, publicat în urmă cu un an, potrivit căruia unde electromagnetice s-ar fi aflat, în unele cazuri, la originea acestui sindrom misterios – susţinând astfel teza unor atacuri deliberate.

Aceste tulburări de sănătate – între altele, migrene, vertijuri, stări de rău, tulburări de vedere – i-au afectat mai întâi pe diplomaţi americani şi canadieni aflaţi la post în Cuba, 2016, de unde şi numele de ”sindrom Havana”.

Aceste ”incidente anormale de sănătate” – potrivit terminologiei folosite de către Statele Unite – au fost semnalate apoi şi alte părţi ale lumii – în China, Germania, Australia, Rusia, Austria – şi chiar la Washington.

Sindromul Havana rămne, până în prezent, neexplicat de către oameni de ştiinţă, care şi-au multiplicat ipotezele.

În august 2021, vizita la Hanoi, în Vietnam, a vicepreşedintei americane, Kamala Harris, a fost întârziată cu trei ore, în urma unei alerte de acest tip în capitala vietnameză.

*John Bolton, alarmat de riscul unui ”sindrom Havana” la Casa Albă pe timp de război

Fostul consilier al lui Donald Trump în probleme de securitate naţională John Bolton și-a exprimat îngrijorarea faţă de pericolul ”sindromului Havana” la adresa Statelor Unite şi preşedintelui însuşi şi îndeamnă să se facă lumină cu privire la acest rău misterios care afectează diplomaţi americani în întreaga lume, relatează AFP, citată de News.ro.

”Dacă ne-am afla în război, iar adversarul i-ar putea scoate din joc pe preşednte şi pe conslierii săi cei mai apropiaţi (…), asta ne-ar face extrem de vulnerabili”, estima John Bolton într-un interviu difuzat de CBS.

”Nu ştim dacă vom face faţă cu bine unei asemenea ameninţări”, afrmă el, ”însă mi-ar plăcea să ne concentrăm să găsim răspunsul acum şi nu când va fi, poate, prea târziu”.

Sindromul ar fi afectat un oficial din cadrul Consiliului SecurităţiiNaţionale (NSC) de la Casa Albă, care s-ar fi simţit brusc rău în timp ce mergea în parcul din apropierea sediului Executivului american, dezvăluia CNN anul trecut.

CBS precizează că a stat de vorbă cu oficiali de rang înalt din cadrul Securităţii Interne a administraţiei Trump, care au declarat că au avut ”vertij, s-au simţit confuzi” şi au avut pierderi de memorie pe când se aflau la Casa Albă sau acasă, în regiunea Washingtonului.

”Acesta este un dosar foarte complicat, ştiţi, cu un mare număr de incidente, care au implicaţii diferite”, declara actualul director al CIA, William Burns, tot într-un fragment difuzat de CBS News.

Burns se declară hotărât ”să facă în aşa fel încât oamenii să primească îngrijirile pe care le merită, dar şi să avem, în sfârşit, ultimul cuvânt” în dosar.

În ianuarie, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) anunţa într-un raport preliminar că nu deţine nicio probă care să-i permită să arate cu degetul vinovatul drept o putere străină.

În raport se arată că majoritatea cazurilor s-ar explica prin afecţiuni medicale – inclusiv boli nediagnosticate – sau factori de mediu şi tehnici.

Aproximativ zece zile mai târziu, Guvernul american anunţa, citând un grup de experţi, că unde electromagnetice ar putea să fi provocat aceste simptome misterioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here