Washington Post dezvăluie în „Afghanistan Papers” îndoielile SUA cu privire la capacitatea de învinge în Războiul din Afganistan

Washingtonul şi-a ascuns ani de zile îndoielile cu privire la capacitatea sa de învinge în Războiul din Afganistan, dezvăluie cotidianul american The Washington Post (WP) într-o anchetă publicată în ediţia de luni, în care prezintă, între altele, corupţia generalizată, scăparea de sub control a bugetului şi manipularea sondajelor, tot atâtea dovezi ale eşecului Statelor Unite în acest conflict vechi de 18 ani, lansat în 2001 de către George W. Bush dup atentatele teroriste de la 11 septembrie, relatează News.ro, care citează AFP.

Guvernele americane au dat asigurări în mod public din 2002 că înregistrează progrese împotriva insurgenţilor în Afganistan, recunoscând totodată contrariul în privat, dezvăluie ziarul în acest articol.

Intitulat „În război cu adevărul”, această anchetă are la bază aproximativ 2.000 de documente aparţinând Inspecţiei Generale Speciale privind Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), înfiinţată în 2008 cu scopul de a ancheta cu privire la disfuncţionalităţi şi fraude în această ţară.

În 2014, a primit o nouă misiune – să diagnostichezeeşecurile politice şi militare în acest conflict. Peste 600 de persoane au fost intervievate. rezultatul acestor interogatorii a fost divulgat luni de WP, în virtutea Freedom of Information Act (FIA), care obligă agenţiile federale să transmită documentele pe care le deţin cui le cere. 

Coridianul a obţinut, de asemenea, sute de pagini de note de serviciu, întpcmite de echipe ale fostului secretar al Apărării Donald Rumsfeld.

Potrivit acestor documente, oficiali americani de rang înalt sunt acuzaţi de faptul că nu au spus adevărul despre acest război împotriva talibanilor, lansat în urmă cu 18 ani – cel mai îndelungat şi mai costisitor din istoria Statelor Unite

„De ce să avem impresia că pierdem?”

Interviuri cu oficiali implicaţi în efortul de război şi de reconstrucţie evocă un buget cheltuit făr control, într-o ţară fără un guvern central puternic, care a alimentat o corupţie generalizată şi a condus populaţia la respingerea coaliţiei internaţionale (ISAF) şi la întoarcerea acesteia către talibani.

„De la ambasadori şi până la personalul de pe teren, (conducători americani spun că) facem o super treabă. Serios? Pentru că, dacă facem o super treabă, de ce avem impresia că pierdem?”, se întreba în 2015 generalul Michael Flynn, care a efectuat mai multe misiuni în domeniulinformaţiilor în această ţară.

Un ofiţer cu grad mare, identificat drept colonelul Bob Crowley, un consilier de rang înalt al ISAF în perioada 2013-2014 explica în 2016 că ”fiecare dată era transformată pentru a prezenta cel mai bun tablou posibil”. ”Sondajele, de exemplu, nu erau deloc fiabile, dar consolidau ideea că tot ceea făceam era bun”, afirmă el.

„Nu știam ce făceam”

Douglas Lute, însărcinatul cu Irakul şi Afganistanul în Consiliul Naţional de Securitate (NSC) în perioada 2007-2014, consideră că misiunea reconstrucţiei suferea de un viciu de concepţie.

”Eram lipsiţi de o înţelegere de bază a Afganistanului, nu ştiam ce făceam”, spune el. ”Dacă americanii ar şti magnitudinea acestei disfuncţionalităţi…”, îşi exprima el îngrijorarea în 2015, când au fost ucişi 2.400 de militari americani.

Sarcastic, el indică un succes – al treficului de droguri, în contextul în care Afganistanul a devenit primul producător de opiu mondial.

”Scopul nostru era să stabilim o «economie de piaţă înfloritoare». Cred că ar fi trebuit să specificăm o piaţă a drogurilor înfloritoare. Acesta este singura piaţă care funcţionează”, spune el.

Cultivat în principal în sudul şi în estul Afganistanul, fieful talibanilor, opiul este o sursă majoră de finanţare a insurgenţilor.

Corupție generalizată

Oficiali evocă, de asemenea, corupţia generalizată, alimentată de banii americani cheltuiţi fără control. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Brown, războiul şi recinstrucţia au costat Statele Unite între 934 şi 978 de miliarde de dolari.

„Imediat ce asta a atins nivelul pe care l-am văzut când eram acolo, este incredibil de dificil sau aproape imposibil de soluţionat” problema, recunoaştea în 2016 Ryan Crocker, diplomat-şef la Kabul în 2002, iar apoi în perioada 2011-2012.

Documentele au fost obţinute după trei ani de recursuri în justiţie.

The Washington Post a dezvăluit în 1971, în „Pentagone Papers”, realitatea împotmolirii americane în Războiul din Vietnam (1955-1971).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here