Washington Post: Pentagonul încearcă să repornească programe top-secret în Ucraina

David B. Gleason/Wikimedia Commons

Pentagonul încearcă să repornească programe top-secret în Ucraina. Dacă va fi aprobată de Congres, acțiunea ar autoriza trupele americane ale operațiunilor speciale să angajeze agenți ucraineni pentru a observa mișcările ruse și pentru a contracara dezinformarea, dezvăluie The Washington Post.

Pentagonul cere Congresului să aprobe reluarea finanțării unei serii de programe ultrasecrete din Ucraina, suspendate înaintea invaziei Rusiei de anul trecut, potrivit actualilor și foștilor oficiali americani. Dacă va fi aprobată, acțiunea ar permite trupelor americane de operațiuni speciale să angajeze agenți ucraineni pentru a observa mișcările militare rusești și a contracara dezinformarea. O reluare a acestor programe este puțin probabilă înainte de toamna lui 2023. Oficialii Apărării pregătesc o propunere pentru a fi luată în considerare de către parlamentari în următoarele luni, când vor începe lucrările la politica Pentagonului de anul viitor și când va fi dezbătut proiectul de lege de finanțare.

Dacă vor fi aprobate, aceste programe ar putea fi reluate încă din 2024, deși nu este clar dacă administrația Biden va permite comandourilor americane să revină în Ucraina pentru a le supraveghea sau dacă armata ar încerca să facă astfel de activități dintr-o țară vecină. Se pare că niciun militar american nu a mai activat în Ucraina de la începutul războiului, în afară de un mic număr de militari de la Ambasada SUA din Kiev.

Oficialii Congresului au spus că este dificil de prezis rezultatul, în special cu republicanii divizați din cauza sumelor uriașe cheltuite pentru Ucraina. Alții susțin că cheltuielile relativ mici ale programelor – 15 milioane de dolari anual pentru astfel de activități la nivel mondial – sunt o afacere, în comparație cu zeci de miliarde de dolari alocate pentru antrenarea și înarmarea forțelor ucrainene și refacerea stocurilor americane.

Oficialii militari sunt dornici să reia aceste activități în Ucraina pentru a se asigura că relațiile obținute cu greu nu se pierd pe măsură ce războiul continuă, a declarat Mark Schwartz, un general în retragere, care a condus operațiunile speciale ale SUA în Europa, când au început astfel de programe, în 2018. „Când suspenzi aceste lucruri, pentru că amploarea conflictului se schimbă, pierzi accesul”, a spus el, „și înseamnă că pierzi informații despre ceea ce se întâmplă de fapt în conflict”.

Comandourile americane (…) au plătit de mulți ani anumite unități militare și paramilitare străine din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, angajându-le ca „surogat” în operațiunile de combatere a terorismului împotriva Al-Qaida, Statul Islamic și afiliații acestora. Programele surogat mai noi, cum ar fi cele folosite în Ucraina, sunt considerate o formă de „război neregulat”. Ele sunt destinate utilizării împotriva adversarilor – cum ar fi Rusia și China – cu care Statele Unite sunt în competiție și nu în conflict deschis.

Criticii – inclusiv unii din Capitoliu – spun că astfel de activități riscă să atragă Statele Unite într-un rol mai direct în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, oficialii Apărării susțin, totuși, că, spre deosebire de efortul mai amplu și mai deschis al Pentagonului de a înarma armata ucraineană, programele secrete surogat nu ar contribui direct la capacitatea de luptă a Ucrainei. Spre exemplu, campania de tiruri cu rachete a Ucrainei se bazează pe țintirea de precizie furnizată de SUA, spun oficialii.

Dezbaterile apar pe măsură ce războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina se apropie de începutul celui de-al doilea an și, pe măsură ce administrația Biden accelerează dramatic și extinde sfera asistenței militare pe care o oferă guvernului de la Kiev, în ciuda protestelor repetate ale Rusiei și a amenințărilor de escaladare. În ultimele săptămâni, președintele Biden a autorizat furnizarea de muniție și arme avansate, inclusiv tancuri de luptă grele și alte vehicule de luptă blindate. Reintroducerea acestor programe de război neregulat ar aprofunda și mai mult implicarea Washingtonului, acordând practic personalului militar american un control asupra agenților ucraineni din zona de război.

În mod obișnuit, desfășurarea unei echipe de control surogat în țara gazdă a fost necesară ca parte a acestor programe, deși trupele de operațiuni speciale ale SUA s-au obișnuit în ultimii ani să consilieze forțele surogat și partenere departe de linia frontului. Biden a promis că nu va desfășura trupe în interiorul țării decât în ​​cazuri izolate, care includ atașatul militar și personalul de securitate care lucrează la ambasadă.

Această relatare a efortului de lobby al Pentagonului la Capitol Hill se bazează pe interviuri cu 15 actuali și foști oficiali americani, familiarizați cu programele surogat și cu eforturile de a le reactiva în Ucraina. Majoritatea au vorbit sub condiția anonimatului despre operațiunile militare clasificate. 

Purtătorii de cuvânt ai comisiilor pentru serviciile armate ale Senatului și Casei au refuzat să comenteze, invocând statutul strict secret al programelor. De asemenea, Casa Albă a refuzat să comenteze. Și Pentagonul a refuzat să comenteze din cauza clasificării programelor.

*”Programele 1202”

Operațiunile surogat, cum sunt cele utilizate în Ucraina, sunt numite „programe 1202”, denumite după Secțiunea 1202 din Legea privind autorizarea Apărării Naționale din 2018, legea care a aprobat utilizarea și finanțarea acestora. Prevederea specifică faptul că astfel de programe nu pot fi utilizate în timpul unui „conflict armat tradițional”. A determinat, deasemenea, suspendarea lor anul trecut, când eforturile militare ale Rusiei în Ucraina au evoluat de la sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul țării, la o invazie pe scară largă. Pentagonul a încercat fără succes ca acest limbaj din lege să fie revizuit, în timp ce Congresul a dezbătut legislația bugetului Apărării din acest an. Oficialii militari vor să spună în schimb că astfel de activități pot continua dacă o națiune gazdă, nu Statele Unite în sine, intră într-un război deschis. Dincolo de utilitatea pe termen scurt a reluării acestor programe în Ucraina, Pentagonul vede o oportunitate de a convinge legislatorii să lărgească autoritatea, astfel încât o astfel de întrerupere să nu mai fie necesară pe viitor, a spus un oficial guvernamental.

Kenneth Tovo, un general în retragere care a condus forțele de operațiuni speciale ale armatei, atunci când Secțiunea 1202 a fost propusă și adoptată, a declarat că îngrijorarea armatei este că aceste restricții au întrerupt o sursă utilă de informații din Ucraina și riscă să facă din nou acest lucru, într-un alt conflict. „Avem obiceiul să facem asta”, a spus Tovo, „în cazul în care oprim lucrurile, scoatem oamenii, după ani de investiții, ca reacție imediată la o schimbare într-un conflict și apoi suntem surprinși când avem mai puține informații și mai puțină înțelegere a ceea ce se întâmplă decât înainte.” 

Pe de altă parte, oponenții susțin că Rusia ar putea interpreta reactivarea programelor ca pe o provocare și ar putea răspunde prin extinderea sferei războiului său. Un oficial familiarizat cu discuțiile de la Capitol Hill a spus că, din acest motiv, Pentagonul se va lupta să-i câștige pe parlamentarii sceptici.

„Ceea ce a început ca o misiune de recunoaștere se poate transforma rapid în luptă atunci când ”surogații” încep să fie împușcați”, a spus oficialul. „Cred că aceasta este o posibilitate reală în Ucraina.” 

„Nu vrem să începem un al treilea război mondial cu luarea deciziilor proaste în jurul unităților surogat, dar ele nu sunt acolo să găsească, să repare și să termine ca în Irak sau Afganistan”, a spus Mick Mulroy, un oficial politic al Pentagonului din timpul Administrației Trump, folosind limbajul militar pentru a descrie modul în care comandourile din acele țări s-au pregătit și au efectuat raiduri împotriva terorismului. Programele de război neregulat finanțate de Secțiunea 1202 și cele mai numeroase de combatere a terorismului permit echipelor de Berete Verzi, Marine Raiders și Navy SEAL – cu acordul guvernului gazdă și al Ambasadei SUA – să le emită misiuni și ordine.

„Există un element de comandă și control” în programele surogat care nu există în alte relații dintre trupele americane și partenerii străini, a spus Mulroy. „… Asta este ceea ce îl face eficient. Ne permite să ne mișcăm mai repede.” 

Pentagonul revizuiește operațiunile psihologice clandestine

Înainte de invazie, trupele americane de operațiuni speciale desfășurau două programe surogat de război neregulat în Ucraina. Într-unul dintre acestea, au existat indivizi care destrămau propaganda rusă și spuneau povestea adevărată pe bloguri, a declarat o persoană din comunitatea Operațiunilor Speciale.

De asemenea, comandourile americane au folosit cel de-al doilea program pentru a trimite agenți ucraineni în misiuni de recunoaștere secrete în estul Ucrainei. „Am antrenat ”surogați” să colecteze informații despre semnalele de la o baterie de radar rusă… chestii de genul acesta”, a spus un alt oficial guvernamental. „Nu antrenam și nu plăteam ucrainenii să meargă să ucidă ruși pentru noi.”

Generalul în retragere Schwartz, a declarat că, atunci când au început programele, spionii militari ai Rusiei erau răspândiți în estul Ucrainei. „Au existat toate aceste indicii ale influenței ruse”, a declarat el. Comandourile americane din Ucraina nu au furnizat surogatelor lor antrenamente sau arme care ar putea cauza probleme mai târziu dacă au fost folosite greșit, a spus Schwartz. „Nu aveam de gând să echipăm ucrainenii cu mijloace sofisticate (…), pentru că dacă vor ajunge să treacă pe furiș peste graniță, în Rusia și să folosească explozibili americani pentru operațiuni de sabotaj pe care nu le-am autorizat”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here