Washingtonul şi Israelul, ”hotărâte” să împiedice Iranul să obţină arma nucleară, anunţă Blinken şi Lapid la Ierusalim

Statele Unite şi Israelul sunt ”hotărâte” să împiedice Iranul să obţină arma nucleară, în pofida unui diferend cu privire la o revenire în Acordul de la Viena din 2015 care încadrează programul nuclear iranian civil, anunţă duminică secretarul de Stat american Antony Blinken, relatează AFP, citată de News.ro.

”Atunci când este vorba despre lucrurile cele mai importante, suntem cu toţii în aceeaşi barcă, suntem fiecare angajaţi şi hotărâţi să facem astfel încât Iranul să nu obţină niciodată arma nucleară”, a declarat Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian Yair Lapid, la Ierusalim.

”Statele Unite cred că o revenire la o implementare completă a JCPoA (acronimul american al Acordului de la Viena) este cea mai bună modalitate de a pune programul nuclear iranian în cutia în care se afla înainte să fie scos de acolo după ce Statele Unite au ieşit din acord”, în 2018, în timpul administraţiei lui Donald Trump, a adăugat secretarul de Stat american.

Israelul vede cu ochi răi un posibil acord asupra programului nuclear al Iranului, inamicul său numărul unu.

”Avem un dezacord asupra programului nuclear (iranian) şi (asupra) consecinţelor acestua, dar suntem deschişi unui dialog deschis şi cinstit”, a declarat Yair Lapid.

”Israelul şi Statele Unite vor acţiona în acest sens împreună, cu scopul de a împiedica Iranul să obţină arma nucleară. Însă Israelul va face totodată tot ceea ce trebuie să facă pentru a opri programul nucear iranian”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here