Will Smith, interzis pentru 10 ani la Oscaruri din cauza palmei date lui Chris Rock

Actorul Will Smith a primit interdicție de a participa la gala Oscarurilor și la alte evenimente ale Academiei timp de 10 ani, după ce l-a pălmuit pe comediantul Chris Rock, transmite BBC.

Academy Of Motion Picture Arts and Science, care organizează ceremonia de decernare a premiilor, s-a reunit virtual vineri pentru a discuta măsurile disciplinare.

Smith și-a cerut scuze pentru gestul său și a demisionat din Academie.

Actorul l-a lovit pe Rock pentru că a glumit pe seama soției sale care s-a ras în cap din cauza alopeciei, o afecțiune care duce la pierderea părului.

O oră mai târziu, Smith a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din „King Richard”, în care l-a interpretat pe tatăl jucătoarelor de tenis Venus și Serena Williams.

Academia a declarat că premiile Oscar au fost „umbrite de comportamentul inacceptabil și dăunător pe care l-am văzut la domnul Smith expus pe scenă”.

În declarația dată după ce a demisionat, Smith a spus că a „trădat încrederea Academiei” și că are „inima frântă” din cauza gesturilor sale.

El a adăugat că va „accepta pe deplin orice și toate consecințele” pentru comportamentul său.

În urma demisiei, nu va mai putea vota pentru viitorii alegători ai premiilor Oscar.

Evaluarea disciplinară a Academiei cu privire la incident, programată inițial pentru 18 aprilie, a fost devansată după ce Will Smith și-a dat demisia.

De precizat că au fost puțini cei care și-au dat demisia vreodată din Academie. Patru membri – producătorul Harvey Weinstein, actorul Bill Cosby, regizorul Roman Polanski și directorul de imagine Adam Kimmel – au fost vizați de acuzații privind conduita sexuală, în timp ce actorul Carmine Caridi a fost expulzat în 2004 pentru piratarea videoclipurilor care i-au fost oferite.

Însă standardele de conduită stabilite de academia de film conțineau diverse opțiuni disciplinare pentru Smith, cum ar fi excluderea lui de la viitoarele ceremonii de la Oscar, revocarea eligibilității sale pentru premii sau retragerea premiului Oscar abia câștigat.

Un singur premiu Oscar a fost luat înapoi: lungmetrajul „Young Americans” a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar în 1969, dar s-a constatat că nu era eligibil pentru premiu în acel an.

La sfârșitul lunii trecute, actrița Whoopi Goldberg – membru în Consiliului de conducere al Academiei – a spus că Smith se va suporta „consecințe importante”, dar a precizat că nu îi va fi retras premiul Oscar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here