WSJ: SUA ar putea trimite Ucrainei sisteme de apărare de fabricație sovietică, obținute în secret de-a lungul anilor

SUA trimit o parte din echipamentele sovietice de apărare aeriană pe care le-au achiziționat în secret cu zeci de ani în urmă pentru a sprijini armata ucraineană, în timp ce încearcă să evite atacurile aeriene și cu rachete rusești, au declarat oficialii americani, potrivit Wall Street Journal.

Sistemele, despre care un oficial american a spus că includ SA-8, sunt vechi de zeci de ani și au fost obținute de SUA pentru a putea examina tehnologia folosită de armata rusă și pe care Moscova a exportat-o ​​în întreaga lume.

Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite de aceasta după prăbușirea URSS. Decizia vine în contextul în care administrația Biden încearcă să ajute Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare aeriană.

De-a lungul deceniilor, Statele Unite au reușit să obțină un mic arsenal de sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, pentru ca echipamentele să poată fi examinate de experții americani.

Eforturile secrete ale americanilor au intrat în atenția publică în 1994, când un avion de transport sovietic imens a fost observat la aeroportul din Huntsville, în apropiere de o importantă autostradă.

Ulterior, s-a confirmat că avionul avea la bord un sistem de apărare S-300 pe care SUA îl obținuse în Belarus ca parte a unui proiect secret care a implicat un contractant de armament de la Pentagon. Contractul avea o valoare de 100 de milioane de dolari, conform unui fost oficial implicat în misiune.

Conform unui oficial al administrației SUA, sistemul S-300 cu pricina nu se numără printre sistemele pe care americanii le vor trimite în Ucraina.

Ucraina deja deține unele dintre sistemele de apărare aeriană rusești, inclusiv S-300. Totuși, în eforturile lor de a-i opri pe invadatorii ruși, ucrainenii au nevoie de mai multe astfel de sisteme.

Rachetele Stinger, pe care SUA și țările NATO le-au oferit până acum Ucrainei, sunt eficiente doar pentru a doborî aeronave care zboară la altitudine mică și elicoptere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here