Zece persoane, puse sub acuzare la Brașov într-un dosar de fraude bancare. Prejudiciul, estimat la 600.000 de lei

Black Friday
pexels

Procurorii şi poliţiştii braşoveni au pus sub acuzare zece persoane în dosarul de fraude bancare în care membrii unei grupări de infractori sunt suspectaţi că au obţinut datele bancare ale unor persoane şi au făcut transferuri ilegale din conturile acestora, informează News.ro.

Prejudiciul estimat în anchetă se ridică la 600.000 de lei, fiind identificate 51 de victime din mai multe judeţe ale ţării. Trei dintre inculpaţi au fost plasaţi sub control judiciar de către procurori. Alţi şapte au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, in cazul a şase fiind emise mandate iar al şaptelea fiind pus sub control judiciar de către instanţa de judecată. Procurorii au contestat decizia cu privire la acest al şaptelea inculpat.

Conform datelor furnizate duminică de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, dosarul vizează infracţiuni de înşelăciune şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos prin modul de operare „smishing” (o combinaţie a cuvintelor „SMS” şi „phishing”, smishing implică trimiterea de mesaje text deghizate în comunicări de încredere de la companii mari şi cunoscute. Utilizatorii sunt deosebit de vulnerabili la înşelătoriile prin SMS, deoarece mesajele text sunt livrate ca text simplu şi par mai personale.- n.r.)
„În fapt s a reţinut că începând cu luna octombrie 2023 făptuitorii transmiteau mesaje text prin care informau persoanele vătămate faptul că pe contul bancar au o plată în aşteptare către un comerciant, fiind îndrumaţi să apeleze un număr de telefon asociat cu banca. Având reprezentarea că situaţia expusă este una reală, persoanele vătămate apelau numărul indicat, ocazie cu care intrau în legătură cu o persoană care se recomanda că fiind funcţionar bancar. Un cadrul discuţiilor telefonice autorii obţineau datele cardurilor bancare, pe care le foloseau pentru a efectua tranzacţii frauduloase”, informează, duminică, anchetatorii.
Prejudiciul estimat acea dosar este estimat la 600.000 de lei, in dauna a 51 de clienţi ai mai multor bănci.
Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here