Zeci de diplomați ruși, expulzați din Belgia, Olanda și Irlanda sub acuzația de spionaj

- Passation de pouvoir entre Charles Michel et Sophie Wilmes, nouvelle premier ministre - Machtsoverdracht tussen Charles Michel en Sophie Wilmes nieuwe eerste minister 27/10/2019 pict. by Vincent Duterne © Photo New via Getty Images)

Mai multe țări ale Uniunii Europene, printre care Belgia, Olanda și Irlanda, au expulzat marți zeci de diplomați ruși suspectați de spionaj, în ceea ce premierul irlandez a declarat că este o mișcare coordonată, relatează Reuters.

Belgia a decis să expulzeze 21 de persoane care lucrează la Ambasada şi Consulatul Rusiei, suspectate de implicare ”în operaţiuni de spionaj şi de influenţare care ameninţă securitatea naţonală”.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de şefa diplomaţiei belgiene, Sophie Wilmès. Potrivit acesteia, persoanele vizate au un termen de 15 zile să părăsească țara.

Irlanda a anunțat expulzarea a patru diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi ale acestora care ”nu corespund standardelor internaţionale ale comportamentului diplomatic”.

Ambasadorul rus la Dublin Iuri Filatov a fost convocat la sediul Ministerului irlandez de Externe, unde i-au fost comunicate aceste expulzări, a precizat într-un comunicat diplomaţia irlandeză.

Dublinul a subliniat că vrea ”să păstreze deschise canalele diplomatice cu Moscova, în contextul invaziei ruse a Ucranei”.

Ministerul olandez de Externe a anunțat că 17 ofiţeri din cadrul serciviilor ruse de informaţii care desfăşurau ”în mod secret” activităţi de spionaj vor fi expulzați.

Haga a luat această decizie în baza unor informaţii de la serviciile olandeze de informaţii, potrivit cărora persoanele vizate, ”acreditate ca diplomaţi la reprezentaţe ruse în Olanda, sunt active în mod secret, în calitate de ofiţeri de informaţii”, se arată în comunicatul ministerului.

Ambasadorul rus din Olanda a fost informat de decizia Ministerului de Externe că diplomații trebuie să părăsească țara în cel mult două săptămâni.

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a menționat că SUA, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Muntenegru au luat măsuri similiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here