Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Zeci de milioane de lei a cheltuit PSD în ultimii ani pentru a plăti contracte cu firmele de consultanță și cu institutele de sondare a opiniei publice. Două dintre firmele care apar în contabilitatea PSD au avut legături cu Vasile Dîncu, devenit de curând președinte al Consiliului Național al partidului, dezvăluie Europa Liberă.

Printre firmele preferate de PSD pentru sondaje se numără IRES, Avangarde, condus de Marius Pieleanu, un apropiat al PSD și prodecan la SNSPA, sau CURS, deținut de Iosif Buble, patronul siteului Știri pe surse.

Consultanța politică oferită PSD a trecut prin mai multe faze.

Creșterea constantă a subvenției publice începând cu 2016 le-a permis social-democraților să aibă la dispoziție mai multe resurse financiare pentru consultanța politică. Subvenția cumulată a PSD în 2018 și 2019 a fost de peste 230 de milioane de lei (aproape 48 de milioane de euro). Chiar dacă rezultatele din 2019 au fost unele dezastruoase din punct de vedere politic, contractele PSD au fost încheiate pe sume considerabile.

Vasile Dîncu a devenit membru PSD prima dată în anul 2000, pe când conducea un alt institut de sondaje – Metro Media Transilvania- și a fost ministru al informațiilor în Cabinetul Adrian Năstase. Ulterior, Dîncu a fost, fie din interiorul sau din afara PSD, un apropiat colaborator al tuturor președinților social-democrați și fondator al IRES.

A fost un apropiat al lui Liviu Dragnea în perioada în care acesta s-a aflat în fruntea PSD. Prietenia celor doi a fost recunoscută în mod public, iar Vasile Dîncu a fost văzut des în prezența fostului lider al PSD, cu care se sfătuia pe teme politice.

Numele lui Vasile Dîncu a apărut în apropierea PSD și în perioada când partidul a fost condus de Victor Ponta, iar în 2005 s-a aflat l-a consiliat pe Mircea Geoană, ca membru al așa-numitului Grup de la Cluj, în competiția care avea să-l instaleze pe Geoană lider al PSD, învingându-l pe Ion Iliescu.

La Congresul extraordinar al PSD din 22 august, Vasile Dîncu s-a regăsit pe lista lui Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte al Consiliului Național.

Vasile Dîncu: „​Eu nu semnez contracte”

Eu nu mă ocup de contracte la PSD. Nu am semnat niciodată un contract nici la IRES, nici la PSD. Nu mai am vreo funcție sau părți din IRES. Colaborez cu ei când am nevoie de sondaje să înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.

Vasile Dîncu este fondatorul Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), pe care l-a vândut în noiembrie 2015 omului de afaceri Ovidiu Turcu și lui Cornel Hirian cu 4.3 milioane de lei (aproape 900.000 euro). Tranzacția a avut loc înainte ca Vasile Dîncu, susținut de PSD, să intre în guvernul Cioloș în calitate de vicepremier.

Cu toate că Vasile Dîncu s-a retras din institutul de sondare, în ultimul an în care Liviu Dragnea a condus PSD, 2018, s-a încheiat un contract pentru servicii de cercetare sociologică cu IRES în valoare de 1.932.454 lei. Contractul a fost semnat în 6 martie 2018, conform documentelor oficiale ale PSD. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că PSD a avut contracte de peste un milion de lei cu IRES și în perioada 2016-2017.

Vasile Dîncu a continuat colaborarea cu PSD și după condamnarea lui Liviu Dragnea, el fiind văzut la sediul din Kiseleff când partidul era condus de Viorica Dăncilă. Și colaborarea IRES – PSD a continuat, institutul de sondare având comenzi din partea social-democraților și în acest an.

O altă firmă care a aparținut în trecut lui Vasile Dîncu este International Brand Consultant, pe care a cumpărat-o în 2009 de la Ștefan Ilie. După 4 ani în care a condus firma și a avut un contract cu Rezervația Biosferei Delta Dunării, Vasile Dîncu a decis în 2013 să o revândă lui Ștefan Ilie.

Firma de consultanță se regăsește pe lista colaboratorilor PSD în epoca Dragnea.

Social-democrații au încheiat în aprilie 2018 un contract cu International Brand Consultant pentru servicii de consultanță politică în valoare de 2.7 milioane de lei. Vasile Dîncu susține că nu mai are vreo legătură nici cu această firmă.În zona de consultanță, PSD a avut un contract și cu firma familiei Mihălcescu. Carmen Mihălcescu, fostă Moldovan, este deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Servicii de consultanță și comunicare politică în valoare de 1.796.239 au fost plătite în 2018 către Kirchoff Consult SRL pe baza contractului din 16 aprilie.

Firme apropiate de sociologul Marius Pieleanu au încasat de la PSD peste 1.3 milioane de lei, conform documentelor PSD. Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL a încheiat în 2017 un contract, iar alte acte adiționale au fost încheiate în 2018. Valoarea a fost de 1.1 milioane de lei. Contractul s-a prelungit și în 2019, în perioada Vioricăi Dăncilă. Pe baza sondajului realizat de Avangarde s-a luat decizia în Comitetul Executiv al PSD ca Viorica Dăncilă să candideze la prezidențiale.

PSD a decontat și către Psiho Global Consult aproape 250 mii lei pentru servicii de cercetare calitativă – două focus grupuri lunar pe teme ales de comun acord cu partidul.

Articolul integral, pe Europa Liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here