Zeci de persoane, în Piaţa Victoriei, la protestul organizat la trei ani de la violenţele din 10 august

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Câteva zeci de persoane s-au adunat, marţi seară, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a protesta faţă de „tergiversarea” soluţionării dosarului 10 august, potrivit News.ro.

Unii dintre participanţi au bannere cu mesaje precum „Desecretizaţi documentele operative din 10 august”, „Vrem vinovaţii pentru Jandarmiada din 10 august”, „Acceptăm lucruri de neacceptat”.

Mai mulţi protestatari au drapeluri ale României şi ale Uniunii Europene, două astfel de steaguri, de mari dimensiuni, fiind întinse pe jos.

De asemenea, în Piaţa Victoriei a fost adusă macheta unui elefant roz. Anul trecut, în 10 august, reprezentanţii Comunităţii Declic au dus un elefant vopsit roz în faţa instituţiilor implicate în anchetarea dosarului.

 

Protestul a fost anunţat în urmă cu câteva zile, pe reţelele de socializare.

„Au trecut trei ani de când manifestaţia paşnică din 10 august 2018 – Piaţa Victoriei a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetăţenilor care îşi manifestau în stradă nemulţumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiţiei. Diasporenii veniţi să protesteze în ţară au fost trataţi de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii şi manipulările de la televizor”, afirmau organizatorii protestului, între care Declic şi Evoluţie în Instituţie.

Aceştia reclamau faptul că persoanele considerate responsabile nu au fost pedepsite.

„Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, şefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât şi colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiţi pentru violenţele pe care le-au săvârşit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părţilor implicate fără să facă o percheziţie informatică. Efectul acţiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase şi la soluţionarea cazului superficial, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voinţă dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, susţineau organizatorii.

Ei sunt nemulţumiţi de „tergiversarea” dosarului.

„Astăzi, dosarul #10august este redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea şi distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta se va întoarce la procurorii militari unde istoria ne-a învăţat că ajung să zacă dosare istorice chiar şi decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluţie). Ieşim în stradă să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul şi litera legii şi care să aibă o durată rezonabilă de timp!”, adăugau organizatorii.

VIDEO | Dialog cu liderul tătarilor din Crimeea: De ce a fost condamnat, ce tactici are Rusia cu tătarii din România și tinerii crimeeni care promit

1 COMENTARIU

  1. Intre timp cetatenii au inteles ce s-a intimplat in 10 august acum trei ani .Brusc adevarul le-a luminat mintile si in piata au venit, cu mic cu mare, doar vreo suta de oameni pusi pe sfada . Unii inca mai incearca marea cu degetul si neavind ce face plimba elefantelul roz gata dezumflat . Altii nestiutori din fire , scot manusa razboiului , pentru a nu stiu cita oara si il acuza pe Presedintele natiunii de toate relele lumii .Ba ca a numit pe cine nu trebuie (nici macar nu cunosc procedurile de numire in sistemul judiciar si competentele Presedintelui in acest domeniu ), ba ca jandarmeria e de vina (de parca ar stii ei ce s-a intimplat cu adevarat in 10 august ) ba ca procurorii nu vor sa identifice vinovatii (inchipuiti din mintea unora ce habar nu au de legi ) , ba ca jandarmii au batut oamenii (dar uita sa spuna ca jandarmeria , conform legii , a anuntat obligativitatea de a parasi piata )si toti acesti atotstiutori si a tot cunoscatori se prefac ca nu inteleg cum nerespectarea legilor duce la raspunderea personala si la efectele probabile ce tin de regulamentele si legile de functionare ale jandarmeriei .Nu respecti legea suporti consecintele .Nu o faci iti asumi riscurile .Ca si manifestant nu ai de unde sti pericolele ce se pot ivi la un moment dat si momentul in care Jandarmeria cere evacuarea pietei tu habar nu ai de ce o face . Nu vrei sa respecti cerinta iti asumi riscul .Asa ca hai sa nu mai fim noi , judecatori , procurori , politisti sau jandarmi . Sa lasam legea sa functioneze .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here