Zelenski cere sancţiuni ”maxime” împotriva Rusiei în alocuţiunea de la WEF de la Davos

Comunitatea internaţională trebuie să impună sancţiuni ”maxime” împotriva Rusiei, precum un embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, ruperea legăturilor cu industria IT rusă şi renunţarea la comerţul cu Moscova, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, luni, într-o alocuţiune video la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNN, citat de News.ro.

”Comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită să folosească sancţiunile preventiv, nu doar să răspundă” ameninţărilor din viitor, a transmis Zelenski liderilor mondiali şi de afaceri prezenţi.

El a argumentat că dacă aceste sancţiuni ar fi fost dinainte în vigoare, Rusia nu ar fi putut invada Ucraina.

De asemenea, preşedintele ucrainean a făcut apel la un embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, oprirea completă a comerţului cu Moscova, ruperea legăturilor cu industria IT a Rusiei.

”Agresorul ar cunoaşte consecinţele imediate ale acţiunilor sale” în acest mod, a continuat el.

”Oferim lumii şansa să creeze un precedent referitor la ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin”, a adăugat Zelenski şi a explicat că nu este sigur că această ”colecţie mare de răspunsuri” din partea unor instituţii precum Naţiunile Unite şi Organizaţia Mondială a Comerţului este suficientă pentru a răspunde ameninţărilor din prezent.

El a sugerat că reconstrucţia Ucrainei ar putea fi finanţată parţial prin găsirea de active ruseşti ascunse în străinătate, îngheţarea şi alocarea lor către un fond special în vederea ajutării răniţilor în război.

Zelenski l-a citat pe fostul secretar de stat american George Marshall, cel după care a fost numit planul de reconstrucţie a Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând că nu se opune niciunei ţări, ci se opune ”foametei, sărăciei, disperării, haosului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here