Zelenski confirmă că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage

Ukrainian President Volodymyr Zelensky, www.president.gov.ua
Ukrainian President Volodymyr Zelensky, www.president.gov.ua

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul adresat luni seara compatrioţilor pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda unor informaţii apărute în cursul zilei cu privire la începerea unei retrageri organizate. El a spus că bătălia de la Bahmut „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”, în condiţiile în care surse occidentale estimează că pierderile suferite de armata rusă la Bahmut sunt atât de mari, încât fac improbabilă o altă ofensivă rusă imediată, informează News.ro.

Liderul de la Kiev a ţinut să le atragă atenţia ucrainenilor să nu se lase înşelaţi de relatări care dezinformează „din partea unora care nici măcar nu pot să audă discuţiile secrete despre apărare, dar susţin că s-au luat presupuse decizii în materie de apărare” la Kiev.

Tabloidul german „Bild” a scris, luni, pe surse, că ar exista disensiuni între Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, care ar fi recomandat încă de acum câteva săptămâni o retragere tactică din Bahmut.

Volodimir Zelenski şi-a asigurat însă luni seara compatrioţii că a discutat despre Bahmut mai mult de o oră cu principalii comandaţi ai armatei şi cu şefii serviciilor de informaţii şi toţi au fost de părere că forţele ucrainene trebuie să reziste în continuare şi să apere acest bastion din Donbas, aflat de câteva luni sub asediul continuu al forţelor ruseşti.

„Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. Astăzi, la reuniunea Statului Major, i-am întrebat direct atât pe comandantul Sirski (comandantul operaţiunilor din est – n.r.), cât şi pe şeful Statului Major Zalujni cum văd ei operaţiunea de apărare din sectorul Bahmut în continuare. Ar trebui să ne retragem sau să continuăm apărarea şi să consolidăm oraşul? Ambii generali au răspuns: nu ne retragem şi ne întărim. Iar această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către cei din Statul Major. Nu au existat alte poziţii”, a spus Zelenski.

„I-am spus şefului Statului Major să găsească forţele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există nicio parte a Ucrainei despre care se poate spune că este abandonată. (…) Noi distrugem ocupantul peste tot – oriunde dă rezultate pentru Ucraina. Bahmut a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război, în cursul întregii bătălii pentru Donbas. Şi mulţumesc fiecărui soldat care luptă în această zonă extrem de dificilă, care luptă pentru toate celelalte părţi ale ţării noastre, în toate direcţiile”, a arătat Zelenski.

Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Institutul pentru Studiul Războiului a estimat, la rândul său, că eforturile Rusiei de a captura Bahmutul au deteriorat în mod semnificativ capacitatea Moscovei de a efectua ofensive suplimentare. „Armata rusă se va lupta probabil să menţină orice operaţiune ofensivă ulterioară timp de câteva luni, oferind Ucrainei o şansă de a prelua iniţiativa”, a evaluat luni ISW în analiza sa zilnică a războiului.

„Noi apărăm şi vom continua să apărăm fiecare parte a Ucrainei. Când va veni timpul, vom elibera fiecare oraş şi sat din ţara noastră. Şi îl vom face pe ocupant să răspundă pentru fiecare foc de armă împotriva Ucrainei, pentru fiecare răutate împotriva ucrainenilor. Dacă o putem face legal, o vom face legal. Datorită unităţii noastre, datorită determinării noastre, datorită faptului că preţuim întreaga Ucraină şi fiecare ucrainean, ştim exact care va fi rezultatul acestui război. Am ştiut încă din primele zile ale războiului”, şi-a încurajat Zelenski compatrioţii în mesajul de luni seara, în condiţiile în care şi pierderile Ucrainei în bătălia pentru Bahmut sunt foarte mari.

În final, preşedintele s-a referit la o înregistrare video care a circulat luni pe reţelele sociale cu un soldat ucrainean care este executat de ruşi, iar înainte de a muri spune „Glorie Ucrainei!”

„În Ucraina, vom auzi mereu: „Glorie Ucrainei!”. Şi milioane de oameni vor răspunde întotdeauna: „Glorie eroilor!”. Întotdeauna va fi aşa. Ucraina nu va uita niciodată fapta fiecăruia dintre cei a căror viaţă a redat libertatea Ucrainei. Astăzi, a apărut o înregistrare video cu ocupanţii care ucid cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în faţă: „Glorie Ucrainei!”. Vreau să răspundem cu toţii la cuvintele sale, uniţi: „Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!” Şi îi vom găsi pe ucigaşi. Le mulţumesc tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor care ajută Ucraina!” – şi-a încheiat discursul preşedintele ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here