Zelenski: Dacă cineva vrea o nouă anexare, poate duce doar la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că o eventuală încercare privind „o nouă anexare” poate duce doar la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei. „Vă veţi face ţara atât de săracă precum Rusia nu a mai fost de la războiul civil din 1917. Aşa că e mai bine să încercaţi să ajungeţi la pace acum”, a transmis el. Zelenski a arătat că Rusia nu a acceptat un armistiţiu de Paşte. „Mâine este Vinerea Mare pentru creştinii răsăriteni. Cea mai tristă zi a anului. O zi în care orice ai putea face valorează mai puţin decât rugăciunea. Cu excepţia… apărării patriei”, a adăugat el, informează News.ro.

Zelenski a menţionat, în discursul său video postat în noaptea de joi spre vineri, că premierii Spaniei şi Danemarcei au ajuns la Kiev, el mulţumindu-le pentru că au ajutat apărarea Ucrainei şi solicitând noi sancţiuni la adresa Rusiei. El a arătat că s-a adresat Parlamentului Portugaliei, dar şi participanţilor la sesiunea de primăvară a Băncii Mondiale.

„Statele Unite a anunţat un nou pachet de ajutor în sprijinul statului nostru. Suntem recunoscători pentru asta. Acest pachet include instrumente defensive foarte puternice pentru armata noastră. Mai exact, e vorba despre artilerie, proiectile, drone. Este ceea ce aşteptam”, a spus Zelenski.

El a adăugat că în sudul şi estul ţării, ocupanţii acumulează forţe, direcţionând noi batalioane tactice şi „chiar încearcă să înceapă aşa-zisa mobilizare în regiunile ocupate din Ucraina”.

„Niciunul dintre aceşti paşi nu va ajuta Rusia în războiul împotriva ţării noastre. Ei pot doar să amâne inevitabilul – momentul în care invadatorii vor trebui să plece de pe teritoriul nostru. În special din Mariupol. Un oraş care continuă să reziste Rusiei. În ciuda a tot ceea ce ocupanţii spun”, a susţinut preşedintele ucrainean.

El le-a cerut locuitorilor din regiunile sudice ale Ucrainei Herson şi Zaporojie să aibă grijă ce informaţii le oferă invadatorilor, spunând că dacă li se cere să completeze chestionare nu este pentru a fi ajutaţi sau pentru a se face un „recensământ” al celor care locuiesc într-o anumită zonă, ci pentru „a falsifica aşa-zisul referendum privind ţara, dacă va veni un ordin de la Moscova să pună în scenă un astfel de spectacol”.

„Vreau să spun direct: o «Republică Populară Herson» nu va reuşi. Dacă cineva vrea o nouă anexare, poate duce doar la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei. Vă veţi face ţara atât de săracă precum Rusia nu a mai fost de la războiul civil din 1917. Aşa că e mai bine să încercaţi să ajungeţi la pace acum”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că Rusia nu a acceptat un armistiţiu de Paşte.

„Din păcate, Rusia a respins propunerea de a încheia un armistiţiu de Paşte. Asta arată foarte bine cum tratează conducătorii acestui stat credinţa creştină şi una dintre sărbătorile cele mai importante şi pline de bucurie. Dar noi ne păstrăm speranţa. Speranţa pentru pace, speranţa că viaţa va învinge moartea. Mâine este Vinerea Mare pentru creştinii răsăriteni. Cea mai tristă zi a anului. O zi în care orice ai putea face valorează mai puţin decât rugăciunea. Cu excepţia… apărării patriei, apărării camarazilor în luptă”, a spus Volodimir Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here