Zelenski, reacție după decizia de suspendare a acordului de facilitare a vizelor semnat de UE şi Rusia

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, după decizia de suspendare a acordului de facilitare a vizelor semnat de UE şi Rusia, că Europa Unită este a doua ţintă pentru Rusia după Ucraina şi este corect ca Europa să se apere, relatează News.ro.

”Există o decizie a Consiliului UE de suspendare a acordului de facilitare a vizelor semnat de UE şi Rusia. Această decizie va intra în vigoare de luni. Şi există recomandări specifice ale Comisiei Europene cu privire la restricţiile de viză pentru cetăţenii Rusiei. Aceasta este protecţia Europei, care va crea dificultăţi celor care nu vor să schimbe nimic, nu vor să lupte împotriva războiului, ci vor doar să consume şi să se distreze, de parcă nu s-ar întâmpla nimic în Europa, de parcă nu există teroare rusă”, a afir,mat liderul de la Kiev.

”Europa Unită este a doua ţintă pentru Rusia după statul nostru, independenţa noastră. Şi este corect ca Europa să se apere”, a subliniat el.

UE a adoptat în mod oficial, vineri, o suspendare a acordului din 2017 care facilitează emiterea de vize cetăţenilor ruşi, o măsură care urmează să intre în vigoare luni, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

Mai puţin de un milion de ruşi deţin, în prezent, o viză validă în zona Schengen, potrivit Comisiei.

Comisia Europeană îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi spaţiului Schengen ”să reexamineze în profunzime” vizele emise cetăţenilor ruşi, pentru a se asigura că aceştia nu prezintă un risc de securitate, a anunţat vineri comisarul european însăcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson,

Războiul rus din Ucraina este ”o ameninţare şi la adresa securităţii noastre şi trebuie să nu fim naivi. Scopul lui Putin este să distrugă Uniunea Europeană”, acuză Ylva Johansson într-o conferinţă de presă la Nuijamaa, în Finlanda, la frontiera cu Rusia, alături de ministrul finlandez de Interne Krista Mikkonen.

”Nu putem exclude să vină oameni cu scopul de a provoca o revoltă socială, violenţă, acest gen de lucruri, sau să încerce să facă propagandă. este un lucru pe care trebuie să-l examinăm mai profund”, apreciază comisarul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here