Zelenski: Rusia vrea să organizeze un fals referendum de independenţă, în Herson şi Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de faptul că vrea să organizeze un fals referendum de independenţă în regiunile Herson şi Zaporojie, pe care le ocupă, în sudul Ucrainei, relatează AFP, citată de News.ro.

Zelenski le cere locuitorilor zonelor aflate sub ocupaţie rusă să nu furnizeze niciuna dintre datele personale – de exemplu numărul de paşaport – pe care li-l cer forţe ruse.

”Asta nu este doar pentru a face un recensământ (…). Nu este pentru a vă da vreun ajutor umanitar de vreun fel. Este, în realitate, pentru a falsifica un aşa-zis referendum asupra pământului vostru, în cazul în care ordinul organizării acestei comedii vine de la Moscova”, avertizează şeful statului ucrainean.

Ucraina a acuzat Rusia, la începutul lui martie, de faptul că încearcă să însceneze la Herson un ”referendum” ca cel care a pecetluit, în 2014, anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, considerată ilegală de către Kiev şi Occident.

În estul Ucrainei, zonele separatiste de la Doneţk şi Lugansk şi-au proclamat independenţa în calitate de ”republici populare”, în urma unui referendum, de asemenea denunţat drept nu şi neavenit de către comunitatea internaţională.

”Nu există «republica populară de la Herson». Dacă cineva vrea o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia”, ameninţă Volodimir Zelenski.

Hersonul este primul mare oraş ucrainean cucerit de către forţe ruse după ce au invadat Ucraina la 24 februarie.

Armata rusă deţine de asemenea controlul asupra unii vast sector în jurul oraşului Zaporojie, situat un pic mai la nord-est şi asupa căruia ucrainenii deţin controlul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here