Zelenski: Situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru, transmite News.ro.

”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat llideru de la Kiev.

El precizează că de aceea este atât de important ca misiunea AIEA să ajungă la uzină cât mai curând posibil şi să ajute la menţinerea sa sub controlul continuu al Ucrainei şi de aceea este atât de important ca trupele ruse să se retragă din fabrică şi din zonele învecinate şi ca ameninţarea de bombardare a centralei în sine sau a liniilor electrice conectate la aceasta să dispară.

”Diplomaţii ucraineni şi partenerii noştri continuă să lupte pentru siguranţa CNE Zaporojie în fiecare zi. Şi astăzi vreau să le mulţumesc tuturor celor care se mobilizează pentru un răspuns al lumii la şantajul rusesc al radiaţiilor, Tuturor oamenilor de ştiinţă din domeniul nuclear – sunteţi grozavi, sunteţi cool! Tuturor inginerilor noştri – sunteţi puternici – al căror profesionalism salvează literalmente atât Ucraina, cât şi Europa atunci când depăşesc consecinţele terorii ruseşti la uzină”, a conchis Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here