„Zhenhua Files”, cel mai nou scandal de spionaj al comuniștilor de la Beijing. Peste 2 milioane de personalități occidentale, victime ale rețelei de date

O informație explozivă pune gaz pe foc în acuzațiile de spionaj aduse companiilor tehnologice chineze care operează în Occident. Este vorba despre scandalul „Zhenhua Files”, o firmă de casă a puterii comuniste de la Beijing care ar fi colectat informații sensibile de la peste 2 milioane de personalități occidentale, punându-le la dispoziția serviciilor secrete ale lui Xi Jinping.

Este un „Cambridge Analytica pe steroizi”. Așa descrie, pentru Daily Mirror, amploarea scandalului un expert în spionaj.

Pe lângă cele 2,5 milioane de personalități, Zhenhua Data, companie cu sediul în Shenzhen, ar mai țintit și 658.000 de organizații – de la instituții și până la ONG-uri, relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Vorbim despre un adevărat festin: o uriașă bază de date despre politicieni și oameni de afaceri din Occident. Premierul britanic Borsi Johnson, regina Marii Britanii sau prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, se numără printre victimele „Zhenhua Files”.

Cum a ieșit la iveală această „rută subterană” a spionajului chinez? Inițial, baza de date i-a fost furnizată profesorului american Christopher Balding, specialist în domeniul digital. Balding a lucrat în Shenzen, dar s-a întors în SUA din cauza temerilor privind securitatea sa. Expertul a furnizat baza de date unei companii specializate în analiză, iar de acolo informațiile au ajuns în presă.

Fiecare dosar alcătuit de spionii Zhenhua acoperă o paletă exhaustivă de aspecte: conturi bancare, tranzacții, proprietăți, profil psihologic. Cu alte cuvinte, o mină de aur în competiția marilor puteri. Și care deschide, de pildă, un nou front de acțiune împotriva gigantului Huawei, care este considerat de Statele Unite locomotiva desantului de spionaj digital al Chinei în spațiul euroatlantic.

Compania este acuzată că a vândut „servicii de propagandă militară, de securitate și propagandă străină” către „instituții interne” din China, inclusiv guvernului și serviciilor de securitate. De asemenea, Zhenhua Data a furnizat clienților săi date despre localizarea „navelor, avioanelor, sateliților și geamandurilor”.

De altfel, compania nu-și ascunde intențiile. Pe site-ul acesteia, Zhenhua Data descrie rețelele sociale și analiza online drept o „armă de război informațional” care poate fi folosită pentru „modelarea percepțiilor oamenilor și remodelarea societății”.

În privința oamenilor din spatele companiei, nu se cunosc multe detalii, aceștia sunt învăluiți într-un păienjeniș de firme-paravan implicate în „mineritul” informațional al Partidului Comunist Chinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here