Ziar turc, apropiat de Erdogan: Ce vor în realitate Statele Unite?

Sursa: Facebook

Turcia este foarte hotărâtă şi ştie clar ce vrea în legătură cu zona de securitate din Siria, scrie Milliyet, preluat de RADOR. Nu este clar în acest moment dacă va fi singură sau alături de Statele Unite.

Pregătirile sunt deja gata în vederea operaţiunii a cărei data a fost deja estimată însă în acelaşi timp continuă şi discuţiile cu Statele Unite. În acest sens, a fost organizată a doua patrulă terestră mixtă în estul Eufratului, cu participarea elementelor Forţelor Armate Turceşti şi a Forţelor Armate Americane.

Adică s-a verificat dacă acea zonă este sigură sau există terorişti. Desigur, doar de propagandă. Zona de securitate pe care Turcia o doreşte de-a lungul frontierei ar trebui să aibă o lungime de 480 de kilometri şi o lăţime de 30 de kilometri. În realitate, imaginea care reiese în urma activităţii de patrulare terestră şi aeriană arată că este vorba doar de o lungime de 120-140 de kilometri între Tell Abyad şi Ras al-Ayn. În plus, în cursul acestor activităţi nu se pătrunde în aşezări, acestea sunt controlate de terorişti.

Adică din punctul de vedere al Statelor Unite, aceasta este o zonă tampon şi nu are nicio legătură cu zona de securitate la care se gândeşte Turcia. Preşedintele Erdoğan tot repetă că acest lucru este inacceptabil. Din acest motiv, Statele Unite – care vă determinarea Turciei în privinţa zonei de securitate, caută o formulă pentru a nu da nas în nas cu Forţele Armate Turceşti pe teren şi pentru a a împiedica o apropiere a Rusiei. Cel mai recent exemplu, o nouă propunere a Statelor Unite de a vinde Turciei Patriot şi F-35. Întrebarea care se ridică în acest moment este următoarea:

Ce vor să facă în realitate Statele Unite, a căror intenţie privind estul Eufratului este clară? răspunsul îl dă fostul şef al MIT (Serviciul Turc de Informaţii – n.red.), Cevat Öneş:

„În această zonă există un conflict între SUA şi Rusia pe tema intereselor mondiale şi regionale. Acest conflict va mai continua. Clar, SUA sunt aici o putere hegemonică însă orice putere hegemonică ajunge să slăbească. Rusia nu este o putere hegemonică însă prin paşii pe care i-a făcut în Orientul Mijlociu, s-a înscris într-un conflict serios cu Statele Unite şi a ajuns destul de departe. Acum SUA vor să limiteze acest avans al Rusiei şi mutările regionale ale Iranului. Toate acestea arată că SUA nu se vor retrage niciodată din regiune şi nu vor renunţa la mutările lor strategice”.

Din perspectiva SUA, unde se află Turcia în această ecuaţie?

În Tot acest timp, SUA au săpat Turcia, au împiedicat intervenţia reală a Turciei şi au câştigat timp în Siria. Acum, propunerile atractive /ale SUA/ urmăresc menţinerea relaţiilor cu Turcia, obţinerea de către Turcia a unor interese economice. SUA închid ochii la unele operaţiuni „de buzunar” /ale Turciei/ în estul Eufratului…

Adică nu renunţă la Turcia?

Sigur că nu renunţă. Cunosc importanţa regională a Turciei în sistemul NATO şi nu renunţă. Nu doresc să se confrunte cu Turcia. Nu doresc ca Turcia să se îndepărteze şi mai mult de ei. Nu doresc să genereze încă o problemă în NATO. Oferind Turciei anumite condiţii militare şi economice atractive, doresc să îşi atingă obiectivele lăsând situaţia în aer. Caută o relaţie cu Turcia în care să îşi vadă de propriile interese, asta e toată situaţia…

De aceea se comportă ca şi cum ar fi parteneri?

Astăzi, America pare a fi o ţară care acţionează pentru a submina planurile Turciei. Nu apare în postura unei ţări care acţionează în virtutea principiilor parteneriatului. Şi nu trebuie să evaluăm această situaţie disociindu-l pe Trump de celelalte centre de autoritate din SUA pentru că aceasta este strategia împământenită a SUA. Deciziile lui Trump nu sunt diferite de sistem. Deoarece priveşte problemele ca o afacere comercială, vrea să vândă Patriot, să rezolve problema F-35, îşi continue relaţiile cu Turcia şi să îşi protejeze interesele în Orientul Mijlociu…

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here