ZIUA NATO | Ciucă: Pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO şi a Armatei Romane

Inquam Photos / Octav Ganea

România va depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită şi consolidată, pentru a garanta securitatea cetăţenilor, transmite premierul Nicolae Ciucă, în contextul Zilei NATO în România, transmite Agerpres.

„Agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esenţial al Alianţei, care a acţionat rapid şi accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic şi a României. România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina ne poziţionează sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. Suntem prima ţară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forţa sa de Reacţie Rapidă”, se arată în mesajul premierului.

Acesta menţionează că peste 3.000 de militari din ţările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizaţi pe teritoriul ţării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliţie aeriană pe cerul României împreună cu Forţele Aeriene Române.

„În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înfiinţarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franţa. Toate acestea sunt măsuri imediate şi pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum şi a Armatei Romane odată cu cea a alianţei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită şi consolidată”, a precizat Nicolae Ciucă.

El a salutat rezultatele celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele naţiuni aliate ai căror cetăţeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenenţa la NATO.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, accederea în NATO, la 29 martie 2004, a fost precedată de o apartenenţă de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat Statelor Unite al Americii şi Alianţei în lupta împotriva terorismului în Afganistan şi Irak.

„Politic şi juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acţionat ca forţă militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veşnic recunoscători soldaţilor noştri şi sacrificiilor pe care aceştia le-au făcut pe câmpul de luptă. Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că ‘Apărarea începe de acasă’. Suntem decişi, mai ales în contextul actual de război la graniţele României şi ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic şi să dezvoltăm capabilităţile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate”, a precizat Nicolae Ciucă.

El a reamintit că, aşa cum a anunţat preşedintele României, bugetul apărării va fi majorat cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Ziua NATO în România este marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie. Se împlinesc 18 ani de apartenenţă a ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică, organizaţie care împlineşte pe 4 aprilie 73 de ani de existenţă. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Cătălina Matei, editor online: Irina Giurgiu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here