130 din cele cinci sute de companii mari rămân în Rusia

Echipa de cercetare a renumitei Școli de Management Yale a întocmit o listă cu companiile care au fost prezente pe piața rusă și a verificat ce decizii au luat în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. Se pare că unii dintre ei sunt complet imuni la presiunea consumatorilor și nu par să se teamă de o furtună mediatică sau de boicotarea produselor lor. Lista celor care vor rămâne în Rusia include două mărci poloneze: Cersanit și Polpharma, scrie businessinsider.com.pl.

Lista companiilor străine care au fost prezente pe piața rusă include în prezent 500 de companii, iar echipa Yale verifică cum au reacționat la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Se dovedește că ceea ce pare evident din punct de vedere uman nu mai este evident dacă te uiți la perspectiva afacerii și calculezi potențialele pierderi și poate viitorul întreprinderii tale.

Polonia a ajutat cu devotament refugiații în ultima perioadă și a sprijinit Ucraina în toate modurile posibile, în timp ce se dovedește că pe lista companiilor care nu răspund vocilor de a se retrage de pe piața rusă și vor rămâne pe aceasta, în afară de exemplele recent celebre. a companiilor franceze, există și două poloneze. Potrivit listei, Cersanit, producător de ceramică sanitară și alte produse de baie, nu a decis să părăsească piața anterior profitabilă, și nici producătorul farmaceutic Polpharma.

Această din urmă companie, controlată de omul de afaceri Jerzy Starak, se îndepărtează de investiția rusă, subliniind serviciul economic 300 că acțiunile din fabrica Akrikhin sunt deținute de olandeză Polpharma Group BV, și nu de o companie poloneză. Doar că proprietarul olandez este și unicul acționar al polonez Polpharma. Până de curând, o companie poloneză se lăuda cu fabrici din Rusia și Kazahstan pe site-urile sale.

Din partea lui Cersanit, și mai exact grupului Rovese aparținând celui mai bogat polonez, Michał Sołowow, s-a făcut declarația de retragere, dar din Ucraina, nu din Rusia. În urmă cu opt ani, pentru 200 de milioane de euro, a deschis o fabrică de plăci ceramice în apropiere de Moscova, care are 500 de angajați. Renunțarea la o investiție de un miliard de dolari, când întreaga proprietate a Sołowow este evaluată la aproximativ 16 miliarde PLN, cu siguranță nu este o chestiune simplă (…).

*Lista rușinii

Lista companiilor care nici măcar nu au decis să-și suspende activitățile sau chiar să-și limiteze investițiile, inclusiv companiile poloneze menționate mai sus, include 42 de articole. Dintre cele mai cunoscute, cele prezente includ pe piata poloneza este necesar sa mentionam:

 • Producători taiwanezi de computere: Acer și Asus și Lenovo din China,
 • gigantul chinez al comerțului electronic Alibaba (AliExpress),
 • Lanțuri de retail franceze: Auchan, Leroy Merlin și Decathlon,
 • lanțul german de comerț cu amănuntul Metro AG (Metro Cash & Carry)
 • bănci: Swiss Credit Suisse, Austrian Raiffeisen Bank International și franceză Societe Generale,
 • Companiile aeriene Emirates din Emiratele Arabe Unite și Turkish Turkish Airlines.
 • Grupul elvețian de materii prime Glencore,
 • Producători chinezi de dispozitive mobile: Huawei și Xiaomi,
 • compania americană de hârtie International Paper, care are o fabrică de producție în Gdańsk (a vândut fabrica din Kwidzyn la începutul anului 2021) și birouri în Cracovia,
 • Knauf, un producător german de materiale de construcție,
 • producătorul american de produse de curățare SC Johnson,
 • Gigantul chinez al internetului Tencent.

*Lista ”mică”

Există însă și o „listă de mai mică rușine” la care se pot adăuga companiile care „au anunțat”, adică opresc doar investițiile ulterioare. Numără 56 de companii care, după cum descriu specialistii Yale, „cumpară timp”, cu alte cuvinte așteptând nemișcați sfârșitul războiului, dar funcționând ca până acum. Adevărații giganți globali sunt:

 • lanțuri de fast-food americane: Subway, iar din grupul Yum Brands, mărci ca: KFC, Pizza Hut și Taco Bell,
 • producători incluzând  producătorii de vaccinuri COVID-19: Pfizer, Astra Zeneca și Johnson & Johnson,
 • alți giganți farmaceutici: britanicul GlaxoSmithKline, germanul Bayer și Reckitt Benckiser și francezul Sanofi,
 • producătorul american de ketchup-uri Kraft Heinz,
 • giganții chimici germani: BASF și Henkel,
 • liderul mondial în produse de îngrijire personală, americanul Colgate-Palmolive,
 • gigantul alimentar și de îngrijire personală Unilever,
 • gigantul alimentar elvețian Nestle,
 • producătorul francez de iaurt Danone,
 • produse din tutun prezente în Polonia: Japan Tobacco și Philip Morris,
 • Lanțuri hoteliere: Accor (proprietarul Orbis), Hilton, Hyatt, Intercontinental Hotels și Marriot,
 • Producătorul italian de anvelope Pirelli,
 • Producător danez de materiale de construcție Rockwool,
 • Siemens german și Siemens Energy.

*Firme care reduc implicarea, care suspendă și care lichidează

31 de companii au decis să-și reducă expunerea pe piața rusă, printre care: Pepsi , compania germană de asigurări Allianz, germană Bosch, producătorul danez de bere Carlsberg, producătorul de rom Bacardi, bănci: americanii Goldman Sachs și JP Morgan, francezul BNP Paribas, britanic HSBC și olandezii ING, producătorul american de cereale pentru micul dejun Kellogg’s.

În cele din urmă, 195 mari companii din Rusia şi-au suspendat operaţiunile şi 174 au lichidat complet

Dintre cei care au suspendat operațiunile, cel mai cunoscut a fost cazul Coca-Cola. Activitățile au fost oprite și de Mc Donald’s, Burger King, Starbucks, Adidas, Puma, Generali, Commerzbank, Mastercard, Visa, Disney, H&M, Levi Strauss, Heineken, Harley-Davidson, Honda, Hyundai, Mazda, Renault, Rolls Royce, Skoda, Stellantis (Fiat) , Subaru, Toyota, Volkswagen, Volvo, Ikea, Intel, Jysk, Lego, LG, Samsung, Panasonic, Sony, L’Oreal, Marks & Spencer, Apple, Dell, Nintendo, Nokia, Oracle, Amazon, Nvidia, Paypal, Meta (Facebook), Microsoft, TikTok, Twitter și YouTube .

Pe lista celor care și-au închis operațiunile în Rusia, nu există nume atât de mari, dar trebuie să distingem: Netlix, producătorul de jocuri Electronic Arts sau site-ul de licitații eBay și producătorul german Mercedes-Daimler, Reebok, British fuel BP. , Equinor norvegian și Exxon american.

Compania franceză de combustibili Total a decis să suspende pur și simplu alte investiții.

După cum puteți vedea, atacând Ucraina, Rusia a uimit cu adevărat lumea afacerilor mari și mici, care a contat pe faptul că Rusia este un partener normal și că acolo pot fi investite sute de milioane de dolari sau de euro. Deciziile sunt dificile și doar presiunea consumatorilor provoacă reacții ale corporațiilor, care calculează cât de periculos este să rămână pe acea piață și cât de mult să-și boicoteze produsele. Pentru unele companii mai mici, inclusiv cele poloneze, care au adulmecat oportunitatea de a-și extinde poziția în țara lui Putin, aceasta este o adevărată reflecție: „a fi sau a nu fi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here