Epurări la Kremlin? Cei mai apropiați asociați ai lui Putin dispar. Un general polonez decriptează situația din cercul puterii ruse

Cei mai apropiați asociați ai lui Vladimir Putin dispar în circumstanțe misterioase. Nu doar Serghei Șoigu, ministrul apărării, a dispărut o perioadă, dar și oamenii din serviciile secrete care l-au adus la putere pe Putin. Generalul polonez Marek Dukaczewski, fost șef al Serviciilor de Informații Militare, prezice următorii pași ai președintelui rus, pentru Fakt. „Această responsabilitate va fi probabil întinsă și el va scăpa de toți cei de care Putin ar dori să scape cu această ocazie”, spune generalul.

La o lună de la atacul armat al Rusiei asupra Ucrainei, se poate observa că planul inițial al operațiunii a fost stricat. Totul indică faptul că la Moscova a început o căutare de vină pentru înfrângere și că alți politicieni ruși, până acum importanți, dispar din spațiul public.

Putin caută un țap ispășitor

(…)Specialiștii din serviciile speciale observă cum Kremlinul este, cel mai probabil, în curs de epurare.

Din aceste informații publice, reiese că Putin trage consecințele în raport cu un număr destul de mare de asociați, dând vina pe aceștia, pentru că, atunci când a venit vorba de zona informațională, nu i-au fost în totalitate loiali sau nu s-au descurcat bine în munca lor” – explică generalul Dukaczewski.

Ofițerul militar enumeră numele subordonaților lui Putin, căzuți în dizgrație: Nikolai Patrușev, Serghei Narîșkin și chiar Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General și creatorul doctrinelor militare rusești. Toți sunt asociați cu Vladimir Putin de ani de zile și sunt responsabili de activitățile serviciilor și ale armatei. În sistemul de putere creat de Putin, ei au fost printre cei mai importanți.

Putin, la construirea întregii structuri de putere, s-a bazat pe colegii săi de la servicii, iar ei îi sunt absolut devotați. La fel și oamenii din servicii. Pentru că a restaurat ceea ce le-a fost luat mai demult – onoare, simțul demnității, simțul valorii” – spune generalul Dukaczewski.

Revoltă la Kremlin?

Cu toate acestea, loialitatea față de dictatorul până acum atotputernic poate avea limitele ei. Acești oameni, văzând lipsa succesului imediat în războiul din Ucraina și reacția dură a țărilor occidentale, ar putea avea îndoieli cu privire la faptul că șeful lor face ceea ce trebuie.

Acești oameni sunt conștienți că ceea ce se întâmplă depășește dreptul internațional, dincolo de orice cutume. Și ei sunt conștienți că va trebui să răspundă pentru asta. Întrebarea este de ce ar trebui să fie responsabili pentru asta, dacă nu sunt de acord (…). Probabil că au fost surprinși de ceea ce urma să facă Putin”, analizează Marek Dukaczewski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here