20 de milioane de euro alocate către mass-media din Grecia. Justiția a intrat pe fir

Sursa: Pixabay

Aproximativ 50 de personalităţi din Grecia, între care vicepreşedintele Ligii greceşti pentru drepturile omului, academicieni şi jurnalişti, au sesizat vineri justiţia în legătură cu acordarea controversată de către guvern a 20 de milioane de euro către mass-media pentru finanţarea campaniei de măsuri împotriva coronavirusului, relatează Agerpres, care citează AFP.

Reclamanţii solicită urmăriri penale pentru ”corupţie”, ”fraudă” şi ”încălcarea îndatoririlor” împotriva a doi miniştri şi membri ai guvernului de dreapta.

Aceştia sunt ministrul adjunct al economiei, Thodoros Skyllakakis şi Stelios Petsas, în prezent ministru adjunct al Internelor şi purtător de cuvânt al guvernului anul trecut, responsabil pentru mass-media.

Primăvara trecută, guvernul de dreapta a acordat pentru 1.232 surse mass-media – presa scrisă, audiovizuală şi site-uri de informaţii – o sumă de 20 de milioane de euro în cadrul unei campanii pentru măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus.

Mass-media care se află pe aşa-numita ”listă Petsas” (numele fostului purtător de cuvânt al guvernului) au beneficiat de ”bani publici” fără ca guvernul să fi urmat proceduri adecvate de ”transparenţă”, subliniază reclamanţii.

Aceştia subliniază că mass-media pro-guvernamentale au fost favorizate prin primirea unor sume ”disproporţionat” mai mari în comparaţie cu mass-media din partea opoziţiei.

Cel mai evident exemplu remarcat de reclamanţi este cel al săptămânalului de investigaţie şi site de informaţii Documento.gr (stânga), care a fost privat de această finanţare.

Cazul ”Listei Petsas” a stârnit multe reacţii din partea unor organizaţii internaţionale din mediul jurnalistic şi pentru protecţia drepturilor la informaţie.

Institutul Internaţional de Presă (IPI) a cerut în iulie Greciei să ”asigure transparenţa şi corectitudinea” în domeniu.

O analiză a Consiliului Europei privind ”platforma pentru consolidarea protecţiei jurnalismului şi siguranţa jurnaliştilor” a constatat că ”numeroase media pro-guvernamentale primeau sume de bani disproporţionate, ceea ce a alimentat acuzaţii potrivit cărora guvernul a denaturat peisajul mediatic, subminând libertatea presei şi pluralismul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here