20% dintre români cred că HIV se ia prin sărut. Educarea, primul pas în stoparea discriminării

adrian streinu cercel
Foto: universul.net

Studiile arată că românii sunt foarte prost informați când vine vorba despre HIV-SIDA. 20% cred că se transmite prin sărut, mulți nu știu că se ia prin sânge și produse din sânge, iar rezultatul este discriminarea persoanelor infectate.

Discriminarea apare în lipsa educației și a unor informații corecte, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel: „Eu mă uit acum puțin debusolat, în condițiile în care vorbim despre o infecție cronică în care dacă iei o tabletă pe zi nu ai niciun fel de problemă și duci o viață absolut normală, la fel ca o persoană care nu este infectată cu HIV, de ce mai vorbim în acest secol de discriminare? Mă întreb, în contextul în care acești oameni sunt absolut normali.

Trebuie să înțelegem că în noi și pe noi trăiesc de zece ori mai multe micro-organisme, altele decât propriile noastre celule umane. Deci suntem tapetați cu micro-organisme, nu suntem sterili din punct de vedere micro-biologic. Dacă am fi, am avea o problemă. Micro-organismele ne protejează, ne țin în viață.

HIV-ul nu mai reprezintă o problemă din acest punct de vedere și discriminarea ar trebui să dispară! De ieri!”.

Recent au fost date publicității și rezultate unui studiu în care a fost analizată percepția în rândul populației din mai multe țări europene legată de subiectul HIV, iar cifrele nu sunt grozave pentru România. De exemplu, 5 din 6 români încă mai cred că dacă ar avea cineva din familie purtător de HIV ar fi un pericol pentru ei. În jur de 26% dintre români nu știu că SIDA este o boală care apare într-o etapă târzie a infectării cu HIV. O treime cred că virusul HIV se poate lua dacă folosesc aceeași periuță de dinți. 20% cred în continuare că se poate transmite prin sărut.

Adrian Streinu Cercel spune că aceste mituri încă persistă în toată lumea: „Atât timp cât nivelul de informare nu este suficient de bun și informațiile transmise nu sunt tot timpul aceleași și de calitate, se ajunge la astfel de interpretări.

Am făcut și noi la nivel de România o evaluare, printr-un program norvegian. Au fost niște răspunsuri de ne-au lăsat muți. De exemplu, nu știau foarte mulți că se transmite prin sânge și produse de sânge. Ori acolo e problema: la sânge, la produse de sânge, la piercing, la tatuaje, la tot ce prezintă manevră invazivă și depășește mecanismele de apărare a organismului.

Nu mai vorbește nimeni de contactul sexual neprotejat. Orice contact sexual întâmplător ar trebui protejat cu prezervativ. Parcă ar fi dispărut prezervativele. Am văzut la televizor că se reia problematica prezervativului într-o manieră umoristică. Ăsta este un lucru bun, trebuie să ne amintim de lucrurile simple: dacă noi nu ne protejăm, nu ne protejează nimeni. 

Avem cadru legislativ care spune că pacientul care este infectat cu HIV are obligația să-și informeze partenerul sexual, în caz contrar și dacă transmite boala în cunoștință de cauză e pasibil de pedeapsă penală. Cu ce mă mai încântă pe mine dacă ajunge ăla la pușcărie?

A venit un moment în cadrul acestui program (n.r. de luptă contra HIV-SIDA) în care trebuie să schimbăm puțin paradigma. Până acum ne-am axat pe partea medicală, pe partea socială. Acum trebuie să mergem puternic pe partea educație. Lumea trebuie să înțeleagă că educația pentru sănătate nu este opțională. Trebuie să devină obligație. Fiecare are obligația să se informeze și să fie conștient de ceea ce face.

Azi vorbim de HIV, mâine vom vorbi despre alt micro-organism care se transmite pe cale sexuală sau pe altă cale. Pe Terra există peste 3 miliarde de micro-organisme. Iar din astea 3 miliarde de micro-organisme noi cunoaștem sub 0,5%.

Mai sunt însă și alte date, chiar mai îngrijorătoare, legate de discriminarea persoanelor infectate cu HIV: 6 din 10 români nu s-ar simți confortabil să lucreze cu o persoană infectată cu HIV. Mai mult, 7 din 10 cred că persoanele care trăiesc cu HIV nu ar trebui lăsate să practice orice meserie. Întrebat cum se pot schimba aceste percepții, Adrian Streinu Cercel a spus că: „Răspunsul este foarte simplu: nedetectabil=netransmisibil. N-am virus în sânge, n-am ce să transmit. Atât de simplu este. Trebuie repetat acest mesaj.

Lumea își face probleme degeaba. Habar n-avem cu cine stăm la masă, cu cine ne întâlnim, cu cine dăm mâna sau cu cine facem și alte lucruri. Regula trebuie să fie: mă protejez eu, ca să te protejez pe tine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here