30 de ani de la Revoluție. 18 decembrie – ziua în care era instituită legea marțială. Tinerii mureau pe treptele Catedralei din Timișoara

În 18 Decembrie 1989, Timişoara era precum un oraş sub asediu. Urmele luptelor de peste noapte se vedeau peste tot, iar pavajul din centrul oraşului era acoperit cu cenuşă, cioburi şi sânge. La 30 de ani de la acele evenimente, timişorenii vor depune candele la Catedrala Mitropolitană.

În 18 Decembrie 1989, la Timişoara a fost decretată starea de necesitate, lucru anunţat chiar de primarul de atunci, Petre Moţ, în cadrul unei şedinţe cu activul de partid. În oraş a fost interzisă circulaţia grupurilor de peste două persoane, trecătorii fiind legitimaţi, iar cei suspecţi, reţinuţi. Practic a fot instituită legea marţială.

Fără să ţină cont de noile interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane. Au desfăşurat un steag tricolor cu stema decupată şi au aprins lumânări. Forţele de ordine au deschis focul în plin, cei mai mulţi manifestanţi dându-şi viaţa chiar pe scările lăcaşului de cult, în timp ce alţii au reuşit să fugă.

Din statisticile oficiale rezultă că la Spitalul Judeţean din Timişoara se aflau, la 18 decembrie, 58 de cadavre şi 240 de răniţi. Ca urmare a protestelor izbucnite la Timişoara, România a închis frontierele cu Iugoslavia, Ungaria, URSS şi Bulgaria.

Tot în 18 Decembrie 1989 a început şi operaţiunea „Trandafirul” în cadrul căreia 43 de cadavre ale celor căzuţi în timpul evenimentelor de la Timişoara au fost transportate la Bucureşti, la Crematoriul Cenușa pentru a fi arse şi pentru a se șterge, astfel, urmele revoltei din oraşul de pe Bega, la ordinul Elenei Ceauşescu. Cenuşa morţilor inicieraţi a fost aruncata printr-o gură de canal.

Liniştit de subalternii direcţi că situaţia Timişoarei e sub control, luni 18 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu plecase într-o vizită în Iran. Îi anunţase pe membrii CPEx că pe durata absenţei sale la conducerea ţării va fi Elena Ceauşescu, ajutată de Manea Mănescu.

La 30 de ani de la acele evenimente din 1989, Timişoara îşi plânge eroii în tăcere. Miercuri, de la ora 18.00, are loc o depunere de candele la Catedrala Mitropolitană, iar în 19 decembrie este programată o adunare festivă pentru celebrarea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi lansarea volumului „Proclamaţia de la Timişoara – în contextul Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, la Universitatea de Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here