6 critici celebri ai lui Putin, otrăviți în ultimii ani. Unii au murit, alții au scăpat, dar au fost împușcați

Principalul critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a ajuns în comă, într-un spital siberian, la câteva ore după ce, probabil, în ceaiul său fusese introdusă o substanță toxică, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt de cuvânt al opozantului rus.

Incidentul a readus sub reflectoare alte câteva cazuri răsunătoare de otrăvire care au implicat activiști, jurnaliști și foști spioni, care se întind pe mai mult de un deceniu.

  • The Moscow Times a întocmit o listă elocventă, în contextul cazului Navalnîi, pe are o vom reda pe larg.

Serghei și Iulia Skripal – 2018

Fostul agent dublu, Serghei Skripal, și fiica sa, Iulia, au fost spitalizați, în stare critică, după ce au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul britanic Salisbury. De atunci s-au recuperat și se știe că au fugit în Noua Zeelandă, unde locuiesc sub identități noi.

Marea Britanie a acuzat serviciile militare de informații ruse de otrăvirea celor doi Skripal, cu Novicioc. Rusia a negat acuzațiile.

Piotr Verzilov – 2018

Activistul Pussy Riot și editor al Mediazona, Verzilov au fost dus de urgență la un spital din Moscova, după ce și-a pierdut brusc vederea, auzul și mobilitatea. Ulterior, el a fost transportat în Germania, unde medicii au afirmat că simptomele sale indică puternic otrăvirea.

Anchetatorii ruși „nici măcar nu au încercat să investigheze tentativa de asasinat asupra mea, în cei doi ani curși”, a declarat Verzilov, joi, pe fondul suspiciunii de otrăvire a lui Navalnîi.

Vladimir Kara-Murza Jr. – 2015 și 2017

Activistul de opoziție și jurnalistul Kara-Murza Jr. aproape că a murit din cauza insuficienței renale, survenită în primul incident, cel din 2015. Apoi, în 2017, el a fost internat în spital cu simptome similare de otrăvire similare și pus în comă indusă medical.

Rusia a negat otrăvirea lui Kara-Murza.

Alexander Litvinenko – 2006

Fostul spion rus și critic al președintelui Vladimir Putin a petrecut șase ani în exil în Marea Britanie, unde a fost otrăvit cu ceaiul în care-i fusese strecurat izotopul radioactiv polonium-210.

O anchetă britanică a concluzionat, 10 ani mai târziu, că „probabil” Putin aprobase uciderea lui Litvinenko. Kremlinul a negat implicarea.

Anna Politkovskaia – 2004

Jurnalistă de investigație și un critic al războiului brutal al Rusiei împotriva separatiștilor din Cecenia, Anna Politkovskaia s-a simțit bolnavă și a leșinat după ce băuse un ceai în timpul zborului în care se îmbarcase pentru a acoperi asediul de la Beslan.

Doi ani ma târziu, Politkovskaia a fost împușcată mortal în blocul în care locuia, din capitala rusă. Autoritățile au negat implicarea, iar cinci bărbați au fost condamnați pentru crimă, în 2014, dar niciodată nu s-a ajuns la cel care a comandat asasinatul.

Publicată de Vitalie Cojocari pe Joi, 20 august 2020

Iuri Șcekocikin – 2003

Șcekocikin, jurnalist de investigații, a prezentat simptome ale unei reacții alergice severe și a murit în mod misterios cu câteva zile înainte de a întâlnirea planificată cu anchetatori FBI, în Statele Unite. Anchetatorii ruși au susținut că Șcekocikin a murit din cauza unei reacții alergice nespecificate, de atunci cazul fiind redeschis de două ori.

Colegii lui susțin că a fost otrăvit cu o toxină rară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here