8 milioane de euro penalități pentru constructorul noilor TAB-uri românești, din cauza întârzierilor

Ministerul Apărării Naționale a trimis producătorului General Dynamics o factură de aproximativ 8 milioane de euro. Banii reprezintă penalitățile pentru că armata nu a primit nici acum primele 36 de Piranha V, a transmis jurnalistul TVR Adelin Petrișor, pentru stiriletvr.ro

Vehiculele de luptă trebuiau livrate încă din ianuarie 2019, dar ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus că nu se știe când Armata le va primi. Potrivit TVR, MApN a refuzat să facă recepția deoarece sistemele de comunicații instalate pe Piranha V destinate României sunt depășite și nu respectă prevederile contractului.

Vehiculele sunt asamblate în Elveția.

Piranha V la UMB București, martie 2019 sursa: Ministerul Economiei

Acestea nu au fost singurele probleme cu viitorul transportor blindat al Armatei Române. Turelele făcute de israelienii de la Elbit Systems au picat primele teste, efectuate în februarie. Compania a explicat atunci că au fost probleme la turelele cu tun de 30 mm, deoarece țevile au fost întârziate în SUA, nu au ajuns la timp și nu au fost calibrate, înainte de probe, a scris presamil.ro, trustul de presă al MApN.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, și ministrul Economiei, Eugen Bădălău, în fața transportoarelor Piranha V de la UMB București, martie 2019, sursa: Ministerul Economiei

Între timp, problemele inițiale s-au rezolvat iar Elbit a deschis o linie de asamblare pentru turele la Măgurele, deoarece în contract scria ca aceste subansamble trebuie produse în România.

În luna ianuarie 2018, a fost atribuit Acordul cadru pentru achiziția de 227 TBT Piranha V și derivate, precum și suportul logistic inițial, cu livrări până în 2024.

Contractul are o valoare totală de aproape 900 de milioane de euro, dintre care MApN a dat un avans de 30%.

Urmau să fie livrate, în primul an, 36 de complete, iar șase dintre acestea trebuiau asamblate la UMB. Din numărul total de blindate, 197 urmează să fie făcute, până la finalizarea contractului, la UMB, a scris tot MApN.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here