Cum predă o profesoară de limba română: O fată de domnitor se f**e cu unu’ care vinde baraboi în piaţă. Reacţia liceului

Profesoara de Limba și Literatura Română Daniela Fulga, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, a devenit vedetă pe internet, după ce a fost înregistrată cum foloseşte un limbaj vulgar pentru a explica elevilor intriga unui basm. Imaginile au devenit virale pe reţeţele sociale, după ce unul dintre elevi a filmat momentul, informează adevarul.ro.

Profesoara explică, în cadrul orelor online, intriga unui basm folosind un limbaj vulgar. În cadrul orei, unul dintre elevi nu a înțeles exact intriga basmului. Iar profesoara de Limba și Literatura Română folosește o exprimare „plastică” pentru a explica relația dintre fata de împărat și fiul văduvei.

Este relaţia de iubire, mă…! Este între o fată de domnitor, fata preşedintelui, se f**e cu unu care vinde baraboi în piaţă”, a explicat profesoara.

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Gălăţan Susana, a declarat pentru „Adevărul” că la nivelul instituţiei de învăţământ „s-a constituit Comisia de Cercetare Disciplinară care o să analizeze atitudinea, tonul şi ce s-a întâmplat acolo”.

De asemenea, directorul spune că profesoara a motivat incidentul prin faptul că „s-a pierdut cu firea” în acele clipe. Până în momentul în care ancheta va fi finalizată, profesoara Daniela Fulga va susţine în continuare orele online de Limba şi Literatura Română.

Articolul 280 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că „(1) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar răspund disciplinar pentru încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii/instituţiei, conform legii. (2) Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului prevăzut la alin. (1), în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: a) observaţie scrisă; b) avertisment; c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni; d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control; e) destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ; f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. (5) Comisiile de cercetare disciplinară sunt numite de: a) consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, pentru personalul didactic şi personalul de conducere al acesteia; b) ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, pentru funcţiile de îndrumare şi de control din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precum şi pentru personalul de conducere din inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti. (6) În cadrul cercetării abaterii prezumate se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, deşi a fost înştiinţat în scris cu minimum 48 de ore înainte, precum şi de a da declaraţii scrise se constată prin proces-verbal şi nu împiedică finalizarea cercetării. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here