Turcia oprește ofensiva în Siria, la cererea SUA

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele kurde se retrag din zona de frontieră în acest interval, a anunţat joi vicepreşedintele american Mike Pence la Ankara, relatat AFP, citat de Agerpres.

Pentru a permite o retragere a forţelor kurde „în interval de 120 de ore, toate operaţiunile militare în cadrul campaniei ‘Izvorul Păcii’ vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită odată retragerea încheiată”, a declarat Pence presei la finalul a patru ore de convorbiri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să se transforme la final în „zonă de securitate”.

Numită „Izvorul Păcii”, ofensiva turcă împotriva forţelor kurde YPG în nordul Siriei, lansată pe 9 octombrie, a provocat un val de indignare la nivel internaţional.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a confirmat acest acord.

„Suspendăm operaţiunea, nu îi punem capăt”, a declarat Cavusoglu presei.

„Putem opri operaţiunea numai atunci când forţele kurde se vor fi retras complet din regiune”, a adăugat el.

Occidentalii susţin miliţiile YPG pentru rolul lor crucial în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI), dar Ankara le califică drept „teroriste” din cauza legăturilor lor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angrenat într-o luptă de gherilă în Turcia din 1984.

Mike Pence a anunţat că sancţiunile vor fi ridicate atunci când Turcia va încheia complet ofensiva, în conformitate cu acordul încheiat joi, concluzionat Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here