A murit Esther Bejarano, care a supraviețuit la Auschwitz cântând în orchestra de fete

Sursa: Wikipedia

Esther Bejarano, e femeie evreică ce a supravieţuit lagărului de concentrare de Auschwitz cântând în orchestra pentru fete, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, a anunţat sâmbătă Helga Obens, membră în conducerea Comitetului Auschwitz, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Ea a militat decenii la rând împotriva extremismului de extremă-dreapta şi xenofobiei şi a primit numeroase distincţii pentru activismul său. A interpretat cântece evreieşti şi antifasciste, împreună cu fiul său Joram şi cu fiica sa Edna. Ei au făcut recent un turneu în Germania cu trupa hip-hop Microphone Mafia.

Esther Bejarano s-a născut pe 15 decembrie 1924, în oraşul german Saarlouis. Părinţii săi au fost ucişi de nazişti în Lituania în anul 1941, iar ea a fost încarcerată şi obligată la muncă forţată, înainte de a fi deportată la Auschwitz la începutul anului 1943. Dar abilitatea sa de a cânta la acordeon i-a salvat viaţa, reuşind să intre în orchestra de fete a lagărului.

După război, Esther Bejarano a emigrat în Israel, dar în 1960 a revenit împreună cu soţul ei în Germania, unde s-a dedicat unei activităţi artistice pentru care a primit numeroase distincţii de-a lungul anilor.

Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de externe german Heiko Maas a descris-o pe Esther Bejarano drept ”o voce importantă în combaterea rasismului şi antisemitismului”. ”Minunata Ester Bejarano a cucerit oamenii cu vitalitatea ei şi cu minunata sa poveste. Vocea ei ne va lipsi”, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

G20 | Două amenințări majore la adresa redresării economiei mondiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here