A murit profesorul Christopher Coker, un om care și-a dedicat viața și mintea sclipitoare analizei războiului

Profesorul Christopher Coker, politolog și filosof politic, director al LSE IDEAS, think-tank-ul pentru politica externă al London School of Economics, cunoscut și apreciat pentru mintea sa sclipitoare, spiritul ingenios și bunătatea sa, a decedat, a anunțat London School of Economics. Avea 70 de ani.

Savanți, colegi și prieteni au adus miercuri omagii cărților sale despre război, conferințelor sale captivante și sprijinului pe care l-a oferit colegilor și studenților.

Profesorul Coker a decedat  pe 5 septembrie,conform London School of Economics.

„Dintre cercetătorii care au scris despre război sau relațiile transatlantice în ultimii 50 de ani, Christopher a fost unul dintre cei mai categoric de pătrunzători; poate niciunul nu a scris cu atâta aplomb”, a spus Terence McNammee, un fost student la doctorat, într-o postare pe Facebook. „Conferințele sale la LSE și în numeroase săli și instituții din întreaga lume, unde devenise un vorbitor obișnuit, sunt legendare”.

„PROFESORUL COKER A FOST UN UNIVERSITAR DE RENUME MONDIAL, CARE ȘI-A DEDICAT VIAȚA SCRISULUI EXTENSIV DESPRE TOATE ASPECTELE RĂZBOIULUI”, a scris LSE într-un comunicat

„Christopher a fost un profesor, un intelectual, o ființă umană și o sursă de inspirație incredibilă pentru toți cei care l-au cunoscut”, a scris Nicolae Ratiu, Președintele Fundațiilor Ratiu, care a lucrat cu el timp de aproape cinci ani pentru a dezvolta asociația Ratiu Forum/LSE IDEAS „într-un centru semnificativ și admirat pe harta dezbaterilor deprofunzime în Europa Centrală și de Est”.

„Trebuie și vom continua să perpetuăm moștenirea sa, construind pe ceea ce ne-a arătat că este posibil. În circumstanțele date, acesta este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne arăta admirația și respectul față de el și pentru a marca recunoștința noastră eternă față de exemplul pe care ni l-a dat. Aceasta este, într-adevăr, propria sa nemurire”, a adăugat domnul Ratiu.

Profesorul Coker a fost de două ori membru al Council of the Royal United Services Institute, a fost bursier NATO și un lector obișnuit la colegii de apărare din Marea Britanie, SUA, Roma, Singapore și Tokyo. De asemenea, a fost bursier invitat la Institutul Național pentru Studii de Apărare din Tokyo, Școala Rajaratnam pentru Studii Internaționale din Singapore, Departamentul de Științe Politice al Universității Chulalongkorn din Bangkok și Colegiile de Apărare din Norvegia și Suedia, a mai anunțat LSE.

Printre publicațiile sale se numără „Rebooting Clausewitz” (Hurst, 2015), „Future War” (Polity, 2016) și „The Rise of the Civilizational State” (Polity, 2019). Cea mai recentă carte a sa a fost „ Why War?” (2020).

„Așa cum ni s-a întâmplat tuturor celor care am avut privilegiul de a învăța de la Christopher, întâlnirile cu el te făceau adesea să privești lumea într-un nou mod. L-am iubit. Și el ne-a iubit”, a adăugat McNammee.

Într-un fel, profesorul Coker aparținea unei alte epoci, fiind conservator în suflet în ceea ce privește problemele militare și neadaptat la unele schimbări sociale recente. De exemplu, abia în ultimii câțiva ani a achiziționat un smartphone.

Tinerii universitari și jurnaliști din România, unde l-am întâlnit în 2019, aproape că îl venerau, spunând că le amintea de un ofițer britanic de informații din anii 1940 sau de un James Bond universitar care descifra lumea, o descriere de care suspectez că se bucura.

Într-o eră a mediilor sociale și a autopromovării, profesorul Coker părea reticent să se impună, posibil pentru că el considera că era nedemn și cu siguranță pentru că își dorea să-și trăiască viața și cariera în termenii săi.

Cu toate acestea, în ciuda lipsei sale de entuziasm pentru propria promovare, a fost extrem de generos în sprijinul colegilor și al studenților. După moartea sa, mulți l-au numit mentor.

Nu demonstra prin cuvinte, dar mi-a spus în luna iunie, la întâlnirea anuală a Dialogurilor Ratiu despre Democrație în România, că îi considera pe studenții săi ca pe propriii lui copii. Colegii spun că își arăta afecțiunea prin sprijin concret.

Un om extrem de discret și politicos, fără aroganțe și pretenții, prietenii spun că și-a trăit viața în propriii lui termeni. Pe lângă cărți precum „Why War?”, a mai fost cunoscut pentru conferințele sale captivante pe care le ținea la LSE și în întreaga lume, în care folosea personaje precum Tinkerbell și Britney Spears pentru a expune complexitățile războiului.

Într-o oarecare măsură un bonvivant, se bucura de compania plăcută, mâncarea bună, dezbaterile intelectuale, trabucurile și băuturile fine, nu neapărat în această ordine. Chiar și la sfârșitul unei seri joviale, când discuția se întindea până la primele ore ale dimineții, nu părea să-și piardă judecata și simțul de sine.

Cu toate acestea, în medii sociale, putea fi și timid și avea nevoie de un pahar sau două pentru a se simți în largul său, spun prietenii. În ciuda popularității sale, a aspectului șarmant, a strălucirii și umanității sale, nu avea o parteneră – nici frați sau copii.

Personal, l-am căutat pe Christopher pentru sfaturile sale, care erau întotdeauna pline de spirit. L-am întrebat în această vară despre un coleg care părăsise departamentul într-un mod controversat. „Nu vorbim despre X”, a spus el. „Este Politburo-ul Sovietic”, adăugând că a fost ușurat de înlocuitorul acelei persoane. Curioasă să aud opinia sa despre scrierile pro-ruse ale unui universitar britanic, el a replicat: „Nu mă gândesc la el. El nu există”.

„Originalitatea gândirii lui Christopher și inteligența lui sclipitoare au format o generație de cercetători, factori de decizie și studenți care studiază războiul în zilele noastre”, a declarat Chris Alden, Co-Director la LSE Ideas.

Managerul centrului, Dr. Emilia Knight, l-a numit „un coleg și lider extraordinar la IDEAS și cea mai bună persoană”.

Nu există informații imediate cu privire la pregătirile funerare. Profesorul Coker este plâns de o mulțime de prieteni, colegi și foști studenți.

EXCLUSIV | „Amantlâcul” dintre China și Rusia va fi greu de rupt – profesorul LSE Christopher Coker

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here