EXCLUSIV | „Amantlâcul” dintre China și Rusia va fi greu de rupt – profesorul LSE Christopher Coker

Universul.net l-a intervievat pe prof. Christopher Coker, directorul LSE IDEAS, think tank-ul de politică externă al London School of Economics, și autorul cărții „De ce război?” De asemenea, este și director al Forumului Rațiu din România.

Prof. Coker a fost anterior profesor de relații internaționale la LSE.

Ați putea comenta discursul rostit de președintele rus Vladimir Putin la Conferința de la Valdai din 2021?

Această temă a fost „Schimbarea globală în secolul 21: individul, valorile și statul”.

Prof. Christopher Coker a spus că președintele rus a declar că „covid a arătat lumii că lumea este un loc mult mai fragil decât credeam noi. Pacea este rareori atinsă, deoarece războiul, conflictul și violența sunt normele politicii internaționale, au fost și vor fi întotdeauna.

Putin a zic că Occidentul și-a spus anumite povești pe care majoritatea oamenilor nu le cred despre globalizare, sfârșitul conflictelor marilor puteri, interdependența economică, promovarea păcii permanente, securitatea globală, societatea civilă globală, securitatea umană. Acestea sunt frazele care au fost foarte populare în lume în ultimii 30 sau 40 de ani și practic nimeni nu le crede în afara lumii occidentale. Nu aceasta este realitatea cu care ar trebui să se confrunte. Este realitatea pe care Occidentul ar dori s-o creeze, dar nu are puterea s-o facă.”

El a spus că există două tipuri de societăți:

Există acele societăți care pot trăi în haos și acele societăți care întâmpină dificultăți în a face asta. Noi, cei din Rusia, ne putem adapta realităților prevalente.”

Xi a adăugat apoi că viziunea sa despre politică este că există un „Vest Sălbatic” în care cei puternici fac ceea ce doresc, iar cei slabi fac ceea ce trebuie să facă. Această viziune este parțial împărtășită de chinezi.

Spun asta pentru că este viziunea cuiva pe nume Wang Huning, faimos pentru că a scris un atac virulent la adresa Statelor Unite, numit „America vs. America”, bazat pe viața sa în Statele Unite. Xi (Jinping), desigur, a trăit în Statele Unite, ura lui față de SUA este influențată de viața lui acolo și la fel a fost și a lui Huning. El este marele ideolog. Și-l are ca animal de companie pe-un scriitor de science-fiction, cel mai faimos scriitor de science-fiction din China, Liu Cixin. El a scris cea mai populară trilogie despre o civilizație extraterestră care atacă Pământul, ceea ce este mult mai complex decât pare.

Teza de la care pornește este că universul are doar o anumită cantitate de materie întunecată care nu se extinde, așa că succesul tău va fi întotdeauna eșecul altcuiva; cu alte cuvinte, este o lume cu sumă zero. Nu puteți avea succes amândoi. Civilizațiile concurează între ele. „Viața e o pădure întunecată”, acesta este titlul celui de-al doilea volum. Toată lumea e gata să-ți facă felul. Este un Vest Sălbatic, cu alte cuvinte. Ar fi bine să fii puternic și să te faci auzit și să-ți faci simțită puterea.”

Aceasta nu este o idee occidentală care se bazează pe reguli liberale și pe ordine. Sigur că există reguli, dar marile puteri sunt cele care stabilesc regulile și micile puteri cele care practic trebuie să le respecte.

Prin urmare, Xi Jinping și Putin au o viziune destul de similară asupra lumii. Limbajul lui Putin este, desigur, mai grosier și asta este ceea ce oamenii au observat ca făcând probabil parte din deteriorarea personalității sale.

Ce-a spus el despre Occident zilele trecute? „Că este doar o grămadă de poponari” și, desigur, este foarte critic cu privire la rolul femeilor în societatea occidentală, numind-o EU Gaytopia, acolo unde petrec homosexualii. Acest limbaj nu l-ar fi folosit acum zece ani. Xi Jingping nu va folosi niciodată acest limbaj. Dar are același tip de viziune brutală, realistă asupra lumii.

În esență, ambii consideră că Occidentul este într-un declin etern și nu are puterea de-a susține ordinea bazată pe liberalism și chiar mai puțină putere de-a aplica acele reguli atunci când sunt încălcate de alte țări. Întrebarea este acum cât de mult este dispusă China să salveze Rusia.”

Există trei grupuri care se luptă la Beijing. Știm asta pur și simplu… pentru că până și ziarele discută această problemă. Arată dezacordul din interiorul partidului de guvernământ.”

În primul rând, Rusia va câștiga pur și simplu pentru că se va dubla și va angaja mult mai multe resurse decât a deținut în rezervă și prin puterea numărului, a determinării și a cruzimii și va câștiga în Ucraina orice ar însemna acest câștig. Și „nu trebuie să facem nimic în principiu”.”

Al doilea grup este „Trebuie să facem ceva. Nu putem să-l vedem pe Putin căzând sau regimul său.” Dar nu ne putem permite să sfidăm sancțiunile occidentale, pentru că atunci ar putea exista sancțiuni împotriva noastră. Nu suntem atât de îngrijorați de sancțiunile din partea Statelor Unite, dar suntem îngrijorați de sancțiunile celui mai mare partener comercial al nostru, Uniunea Europeană. Tratatul de investiții nu a fost adoptat de Parlamentul European anul trecut și s-a blocat anul acesta, nu va fi adoptat. Nu știu dacă summitul dintre UE și China care urmează să aibă loc în câteva săptămâni va mai continua… Dar sunt destul de îngroziți de faptul că, dacă UE va impune sancțiuni și Chinei, vor fi izgoniți de pe această piață denominată în dolari. Acum s-ar putea să dorească să înlocuiască piața denominată în dolari cu Banca Asiatică de Investiții, cu o alternativă la SWIFT, cu alte aranjamente multilaterale care sunt foarte populare în țările anti-occidentale precum Pakistan.”

Există al treilea grup. Poate că am pariat pe calul greșit. Poate că Rusia este doar aliată care este o putere mondială. Poate că am putea face mai bine decât atât. Poate că am putea găsi și alți aliați care au viitor, pentru că aceasta este o țară care a abandonat modernizarea economică, este în declin, dar este periculoasă pentru că are arme nucleare și are o persoană imprevizibilă care conduce țara. Desigur, chinezii iubesc predictibilitatea.”

Cred că în cele din urmă Xi are ceea ce se numește o relație cu Putin. A investit foarte mult în relația sa personală cu Vladimir Putin și nu este dispus să renunțe la asta. Dar, după cum știți, el trebuie să fie reafirmat în octombrie ca „împărat pe viață” și acest lucru nu este 100% sigur. Nu este momentul să te joci cu politica internațională. Este momentul să taci și să bagi capul la cutie. Dar dacă vor crede vreodată că sancțiunile vor distruge regimul Putin, vor trebui să-l salveze într-o formă, dar nu cu arme militare. Nu cred că este necesar.”

Ceea ce-i îngrijorează pe ruși, în special pe naționaliștii din jurul lui Putin, este că vor deveni un satelit economic al Chinei. China va cumpăra toate activele principale. După cum știți, există mult rasism. Rușii îi numesc pe chinezi „țeste de lămâie”. Asta datează din secolul al XIX-lea, când chinezii i-au disprețuit pe ruși, iar chinezilor le-ar plăcea să-și recapete teritoriul pe care Rusia l-a ciupit în 1860.”

Adeseori primești scrisori în ziare scrise de cetățeni furioși care spun: „De ce nu putem recupera ceea ce am pierdut în 1860?” Rusia este singura țară împotriva căreia China are pretenții teritoriale. Nu are pretenții teritoriale împotriva Vietnamului. Are și puțin teritoriu lângă Kashmir. Vorbim des 10%, pe care rușii pur și simplu l-au înhățat fără să lupte pentru el, ceea ce-i face și mai răi în ochii chinezilor.”

*Acest interviu a avut loc în cadrul Atelierului de Jurnalism al Forumului Rațiu, care a avut loc la Turda în perioada 28-29 martie 2022. Am aflat mai târziu că ziua lui de naștere fusese luni.

Idioții utili germani ai lui Putin – POLITICO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here