A pus be butuci războiul din Ucraina avionul de atac la sol? Aparatele rusești, decimate

<< Puterea aeriană de modă veche a păstrat un profil scăzut în conflictul din Ucraina, eclipsată de dronele kamikaze și rachetele de croazieră folosite de ambele părți. Când, în septembrie, forțele aeriene ruse păruseră că-și intensifică activitatea în spațiul aerian ucrainean pierderile sale au crescut brusc. Avioanele de sprijin aerian apropiat (CAS) s-au descurcat deosebit de prost, ridicând întrebări cu privire la viitorul acestor aparate și perspectiva trimiterii de avioane americane similare în Ucraina >>, notează The Economist.

<< Aeronavele CAS acordă sprijin trupelor terestre și trag asupra țintelor de pe câmpul de luptă pe măsură ce ele apar, în loc să efectueze raiduri de bombardare preplanificate. Aparatul rusesc Su-25 Frogfoot, de exemplu, este proiectat să zboare jos și încet, lovind ținte terestre cu tunuri și rachete. Este un succesor direct al blindatului Iliușin II-2 Șturmovik, din Uniunea Sovietică, care a devastat unitățile Panzer germane în cel de-al doilea război mondial.

Zborul atât de aproape de inamic pune în pericol aeronavele, necesitând protecție specială. Su-25 este blindat pe burtă și pe părțile laterale și e dotat cu momeli pentru rachetele care se orientează după căldura degajată. În ultimele luni, piloții de Su-25 și piloții ucraineni de elicoptere au început să împrăștie orbește, pentru a evita expunerea la focul inamic. Chiar și așa, bilanțul victimelor a fost greu. Cel mai mare pericol pentru aeronava CAS rusă par să fie rachetele antiaeriene mici, lansate de pe umăr, precum Stinger, furnizate de americani, care sunt acum din ce în ce mai comune.

Înainte de începerea războiului, Rusia avea o flotă de 192 de avioane Su-25. Potrivit Oryx, o echipă olandeză de analiști independenți care urmăresc pierderile verificate ale Rusiei, forțele aeriene au pierdut până acum cel puțin 23 de avioane Su-25 – reprezentând peste o treime din aeronavelor de luptă pierdute de Rusia. Rapoarte neverificate sugerează că numărul e mai mare. Surse ucrainene susțin că cel puțin 15 Su-25 suplimentare au fost doborâte în septembrie și octombrie.

Rata pierderilor sugerează că aeronavele CAS și-au trăit timpul. Aceasta este o veste proastă pentru fanii aparatului american A-10 Thunderbolt II, mai bine cunoscut sub numele de Warthog, un jet iconic. O mașinărie CAS „mai” extremă decât Su-25, Warthog-ul blindat a fost considerat un tun Gatling uriaș, cu aripi. O memă care a circulată pe internet („BRRRT”) se bazează pe sunetul tunului său care scuipă 65 de cartușe pe secundă.

Războiul din Ucraina arătase ca o vitrină ideală pentru Warthog, cu multe apeluri de a transfera o parte din flota Americii pentru a sprijini forțele ucrainene. Alexander Gorgan, un om de afaceri ucrainean, ofițer de infanterie și pasionat de Warthog, a înființat chiar și o unitate de antrenament la periferia Kievului pentru ca piloții ucraineni să învețe să piloteze aeronava.

Dar mulți analiști, precum și Forțele Aeriene ale SUA, rămân profund sceptici că Warthogs ar putea supraviețui împotriva unei apărări antiaeriene avansate. De ani buni, Forțele Aeriene ale SUA au încercat să retragă flota Warthog. America a refuzat până acum să trimită avioane de orice tip în Ucraina, în parte de teama escaladării. Un consilier al ministrului ucrainean al apărării a spus clar că ar prefera F-16, un avion de luptă multirol, decât Warthogs. Acestea pot fi folosite pentru luptă aer-aer și pentru interceptarea dronelor și rachetelor de croazieră, precum și pentru misiuni de bombardament.

Pierderile grele din rândul aeronavelor rusești de atac la sol ar putea pune capăt discuției. Din ce în ce mai mult, atacurile aeriene pot fi efectuate în siguranță doar de la distanță lungă, iar zilele în care aeronavele zburau deasupra capului pentru a trage în ținte de la sol, de la o distanță mică, par să se fi încheiat – cel puțin pe câmpurile de luptă unde ambele părți au sisteme de apărare aeriană copioase. Este posibil ca armele ghidate moderne să nu fi eliminat încă tancul terestru, dar tancul zburător este pe drumul de ieșire. >>

George Friedman: Intențiile lui Putin, după discursul de la Clubul Valdai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here