A transformat banii în vin. Podgoriile de la palatul lui Putin sunt neprofitabile, în ciuda miliardelor investite și a promovării la recepțiile oficiale

Misiunea lunară eșuată a Roscosmos a costat bugetul Rusiei cel puțin 12 miliarde de ruble. Chiar și așa, a fost în mod evident mai ieftină decât hobby-ul viticol al lui Vladimir Putin, care este, de asemenea, suportat de ruși din buzunarele lor. Conform datelor de la FNS (Serviciul Federal de Impozite al Rusiei), proprietatea formată din cele două podgorii de lângă Palatul din Ghelendhik este evaluată la 17 miliarde de ruble. Pentru comparație, podgoriile vecine ale lui Roman Abramovici, dotate cu echipamente de înaltă calitate, valorează mai puțin de jumătate de miliard de ruble. Deși vinurile produse de Putin sunt promovate la evenimente protocolare și beneficiază de consilierea unor celebrități din lumea vinificației, pierderile companiilor care exploatează viile din jurul palatului sunt comparabile cu bugetul anual al vecinului Ghelendjik, scrie The Insider.

Podgorii de curte

Podgoria Krinița a rămas în memoria milioanelor de telespectatori ai filmului „Palatul pentru Putin” datorită perilor de toaletă italienești de 700 de euro și suporturilor pentru hârtie igienică de 1038 de euro. În filmul realizat de FBK (Fundația Anticorupție), a apărut sub numele extravagant de „Crama Vechea Provence”. După publicarea anchetei, aceasta și-a schimbat numele în onoarea satului învecinat – Krinița.

Crama „Krinița”, cunoscută și sub numele de „Vechea Provence”, din filmul „Palatul lui Putin” / Sursa: The Insider

În apropierea palatului lui Putin se găsesc două podgorii. Prima a fost înființată în anul 2009 și poartă numele (Moșia Divnomorskoe). Aceasta era deja bine cunoscută presei, inclusiv datorită banchetelor guvernamentale și recepțiilor din Kremlin. A doua podgorie a apărut șapte ani mai târziu. Conform informațiilor disponibile pe rețelele de socializare ale „Krinița”, plantarea viilor a început aici în 2016, iar în momentul filmării documentarului despre palat, construcția clădirii era în curs de desfășurare.

Cele două proiecte, situate în părți diferite ale palatului, sunt diferite ca stil. „Divnomorskoe” este evident influențată de stilul italian: oenologul său este italianul Matteo Coletti, iar până în 2021 consultant extern a fost alt italian – Riccardo Cotarella. Totodată, vlăstarii de viță de vie au fost aduși dintr-o pepinieră italiană. „Krinița”, amenajată ulterior, a fost proiectată în stil francez. Oenologul acestui proiect este francezul Alexandre Muruzi. Pe cei 48,5 hectare de vie cresc vlăstari din pepinierele franceze, strugurii sunt presați cu ajutorul unei prese pneumatice franceze, Bucher Vaslin BVWL 18, fermentația vinului are loc în recipiente izoterme de oțel franceze, Serap, și în butoaie de stejar Seguin Moreau, iar vinul finit este îmbuteliat pe o linie franceză, Costral.

Echipamentele destinate „Krinița” au fost achiziționate cu adevărat într-o manieră prezidențială. Crama depășește toate întreprinderile rusești de profil în ceea ce privește numărul de furnizori de butoaie de stejar, lucrând simultan cu nouă, din Germania și Franța: Berthomieu, Cadus, Damy, Ermitage, Fassbinderei Stockinger, Saury, Seguin Moreau și Taransaud. Pe pagina de Instagram a „Krinița” există fotografii ale halei de învechire, în care sunt amplasate 2.500 de butoaie cu capacități cuprinse între 225 și 500 de litri. Suprafața totală a clădirilor cramei este de 13.762,8 metri pătrați. În 2022, la această unitate lucrau 99 de persoane – de câteva ori mai mult decât la unități de dimensiuni similare. Prețul vinurilor „Krinița”, la distribuitor, variază între 1629 și 3472 de ruble pe sticlă. Pentru piața rusă a vinurilor (chiar luând în considerare și Crimeea anexată), acesta este un segment premium, dar nu de lux: vinurile lui Pavel Șveț sau Oleg Repin costă de două-trei ori mai mult.

Sursa: The Insider

Viticultori de curte

Conform unei postări de pe canalul de Telegram, „Maestru turmentat”, oenologul de la Krinița”, Alexandre Muruzi, este descendent al unei vechi familii nobiliare rusești de tip „Muruzi”, care a emigrat în Franța după revoluție. Cu toate acestea, un interes mai mare este acordat altui francez, datorită căruia Alexandre a început să lucreze la acest proiect – David Perné, directorul firmei de consultanță Sovivins, din Bordeaux. O companie nu neapărat mare, aceasta oferă o gamă largă de servicii vinificatorilor din întreaga lume – de la analiza solului înainte de plantarea viței de vie până la producția propriu-zisă de vin. David este recunoscut ca un specialist de prestigiu, opinia lui fiind citată în mass-media specializată, evaluând potențialul noilor recolte din regiunea Bordeaux. Pe pagina lui de LinkedIn, David menționează că lucrează la proiecte în Franța, Spania, Marea Britanie, SUA, Liban… și în Rusia. Perné a citit întrebarea ce i-a fost trimisă, cu privire la stadiul actual al lucrărilor la proiectul din Ghelendjik, dar nu a răspuns la ea. Într-o postare din februarie, pe canalul de Telegram al „Krinița”, David este menționat ca fiind consultant activ al proiectului.

În ceea ce privește „Divnomorskoe”, a colaborat fără exagerare cu una dintre celebritățile lumii vinului. Riccardo Cotarella conduce asociația oenologilor italieni, Assoenologi. Împreună cu fratele său, Renzo, el produce vin sub brandul Familia Cotarella și oferă consultanță pentru zeci de proiecte atât în Italia, cât și în întreaga lume. Cei mai cunoscuți parteneri ai fraților Cotarella sunt marchizii Antinori, deținătorii mărcii de vin cu același nume.

Riccardo Cotarella, la Divnomorskoe / Sursa: The Insider

Un italian celebru, în slujba elitei ruse

Cu toate că pe site-ul „Divnomorskoe” încă e menționat faptul că Riccardo că Cotarella este consultant al proiectului, colaborarea cu celebrul enolog s-a încheiat în august 2021. The Insider deține o scrisoare care confirmă rezilierea contractului. Cu toate acestea, Riccardo a mai lucrat cu încă trei podgorii legate de elita rusă. Compania lui Cotarella a colaborat cu podgoria toscană Dodici, a propagandistului lui Nikita Mihalkov și partenerului său de afaceri, Konstantin Tuvîkin. Într-un comentariu pentru The Insider, Cotarella a subliniat despre colaborarea cu Dodici s-a încheiat în ianuarie 2023.

Probabil, serviciile fostului consultant al cramei lui Putin continuă să fie folosite de Andrei Iakunin, fiul fostului șef al RJD (Căile Ferate Ruse), Vladimir Iakunin. Publicația Umbria24.it a dat detalii despre acest proiect amplu: pe o suprafață de 560 de hectare în jurul castelului istoric Castello di Antognolla din Umbria, e planificată construirea unei stațiuni de lux cu 70 de camere, 79 de vile și un teren de golf. Vița de vie ar trebui să acopere 2 hectare, iar enologul principal al proiectului este menționat a fi Riccardo Cotarella, conform publicației. În afară de relatările presei, legătura lui Andrei Iakunin cu Antognolla S.P.A. este confirmată și de alte documente. Andrei Iakunin face parte din consiliul de administrație al acestei companii, iar fondul VIY Greater Europe Hospitality, în valoare de 150 de milioane de euro, a fost sursa de investiții, avându-l pe Andrei Iakunin ca membru al consiliului de administrație.

În octombrie 2022, poliția din Norvegia l-a arestat pe Andrei Iakunin pentru operarea unei drone pe teritoriul țării, dar după două luni, el a fost achitat și eliberat din detenție. Curând, hotărârea de achitare a fost anulată de Curtea Supremă, dar acesta, fiu al unuia dintre membrii cooperativei „Ozero” nu s-a mai întors în arest.

În prezent, Riccardo continuă să ofere consultanță pentru crama La Madonnina care aparține oligarhului Konstantin Nikolaev. Acesta este un proiect ultra-premium chiar și după standardele mondiale. Viile sale se află în Bolgheri, una dintre cele mai scumpe subzone din Toscana, în apropiere de celebrele crame Ornellaia și Le Macchiole. Prețul unui hectar de teren aici variază între 200.000 și 400.000 de euro: doar achiziționarea terenului ar fi trebuit să coste între 10 și 20 de milioane de euro.

În 2017, The New York Times a publicat o investigație privind colaborarea lui Nikolaev cu FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) într-un proiect de dezvoltare a dispozitivelor de vedere pe timp de noapte, precum și în sponsorizarea spioanei ruse Maria Butina, care a fost arestată în SUA. În plus, Nikolaev este direct legat de producția de armament.

În 2010, el a devenit co-proprietar al „Promtehnologhia”, care produce puști cu lunetă Orsis. Promovarea intereselor sale de afaceri a beneficiat de pe urma faptului că adjunctul directorului general al companiei era Alexei Rogozin, nepotul lui Dmitri Rogozin, care superviza complexul militar-industrial rus. Promovarea a avut un succes considerabil: puștile Orsis au fost adoptate de FSO (Serviciul de Protecție Federală) și de Rosgvardia (Garda Rusă), iar în octombrie 2022 au trecut testele pentru livrări și la Ministerul Apărării.

În iulie 2023, Scanner Project a confirmat că familia Nikolaev încă era implicată în producția de armament utilizat, printre altele, în războiul împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, în ciuda livrărilor de armament către structurile de forță rusești și a sponsorizării spioanei ruse Maria Butina, Nikolaev a evitat sancțiunile. Singura țară care a impus sancțiuni împotriva oligarhului rus este Ucraina.

Într-un interviu, Riccardo a subliniat că nu a colaborat cu vinăria de la palatul lui Putin din Ghelendjik, începând din 2021, iar clienții săi actuali din Rusia nu au fost sancționați. Domnul Cotarella a menționat, de asemenea, că a creat un proiect pentru ajutorarea refugiaților ucraineni din Italia, dar s-a găsit o confirmare independentă a acestei informații în sursele deschise sau pe site-ul fundației Cotarella.

Pierderi planificate în miliarde

Există cinci persoane juridice legate de crama de la palat: Axis Investiții, Apex Sud, Divnomore, Moe Vino și Zmeura Albastră. În această structură, de exemplu, Divnomore produce vin sub marca Divnomore, Axis Investiții produce vinul Krinița, iar Moe Vino este o companie de gestiune, fără active proprii.

The Insider a analizat situația financiară a celor cinci firme de mai sus, precum și explicațiile privind bilanțul contabil, pentru a obține o imagine a pierderilor planificate, de ordinul a miliarde de ruble, legate de implicarea lui Vladimir Putin în vinificație. Aceste date se referă la perioada pentru care au fost publicate rapoartele financiare.

Sursa: The Insider

Activele fixe reprezintă bunuri materiale utilizate pentru producerea și vânzarea de produse, pentru efectuarea de lucrări și furnizarea de servicii. De exemplu, în cazul Krinița (Axis Investiții), 8,386 miliarde de ruble reprezintă clădiri și construcții (6,834 miliarde de ruble), active fixe în chirie (0,493 miliarde de ruble), precum și mașini, echipamente și inventar (1,058 miliarde de ruble). Din cauza cerințelor de reglementare din partea Rosalcoolregulirovanie (Autoritatea de Reglementare pentru Alcool din Rusia), activele fixe nu pot include echipamentul specific pentru producția de vin. Cu alte cuvinte, la proprietatea cramei, prezentată în tabel, trebuie adăugate cele 2.500 de butoaie franțuzești de cea mai bună calitate, echipament de fermentație și prese pneumatice franțuzești. Potrivit unei evaluări minimale, valoarea echipamentului, numai pentru Krinița, este de cel puțin 3 milioane de euro.

De asemenea, podgoriile au primit împrumuturi în valoare de 31,027 miliarde de ruble. În acest context, se poate trage o concluzie credibilă cu privire la valoarea totală a proprietății deținute de podgorii – 16,579 miliarde de ruble, și pierderea cumulată pe care au înregistrat-o în timpul activității lor – 5,076 miliarde de ruble.

Potrivit lui Ilia Șumanov, directorul Transparency International Rusia, raportul acestor companii demonstrează mai degrabă o pierdere planificată și cu greu indică o întreprindere comercială de succes orientată spre obținerea de profit.

Conform rapoartelor oficiale publicate pe site-ul Serviciului Federal de Impozite din Rusia, pierderile înregistrate de cele două podgorii de la palatul lui Putin sunt doar puțin mai mici decât bugetul anual al stațiunii vecine, Ghelenjhik, pentru anul 2022.

Modestul Abramovici din vecinătate

Pentru a evalua mai adecvat amploarea hobby-ului lui Putin, podgoria prezidențială poate fi comparată cu un proiect similar al lui Roman Abramovici. Podgoria acestuia din urmă, Gai Kodzor, se află în apropiere de cea a lui Putin, lângă Ghelendjik, iar în 2021 a intrat în top 100 de podgorii pentru vizite turistice, conform clasamentului britanic „World Best Vineyards”, ocupând locul 80. Clădirea este în stil hi-tech, iar implicarea specialiștilor francezi în tot procesul – de la analiza solurilor până la vinificație – arată că nici în acest proiect nu s-au făcut economii.

Suprafața podgoriilor Gai Kodzor este de 89 de hectare, ușor mai mare decât cea a podgoriilor Divnomore și Krinița luate împreună. În același timp, activele fixe ale companiei Podgoriile Gai Kodzor și Chateau Gai Kodzor sunt evaluate la 248,7 milioane de ruble, respectiv 143,7 milioane de ruble. Cu alte cuvinte, dacă am evalua formal rezultatele din rapoartele financiare, în loc de cele două podgorii de curte cu „perii aurite”, ar fi fost posibil să se construiască 42 de podgorii ultra-moderne de talie mondială.

Publicitate finanțată de la buget

Pierderile de miliarde par și mai uimitoare în contextul creșterii masive a promovării vinurilor lui Putin, la nivel guvernamental. Unul dintre cele mai închise evenimente de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg din 2023 a fost degustarea vinului Divnomorskoe într-un vagon special al trenului de mare viteză Sapsan. După cum a relatat canalul PMEF Insider, 20 de directori ai celor mai mari corporații și holdinguri media au degustat timp de patru ore 11 vinuri din Moșia Divnomorskoe, însoțite de stridii, arici de mare și midii de la restaurantul Bluefin. Degustarea a fost condusă de oenologul proiectului, Matteo Colletti.

În această vară, vinurile podgoriilor de curte au ajuns pe lista de vinuri a celei mai mari companii aeriene din țară. La 21 iulie, Aeroflot a anunțat o nouă listă de vinuri pentru clasa business, care includea Arena de la Krinița, precum și Pădurea de Sud, Ceața Rece și Vântul Soarelui, de la Moșia Divnomorskoe.

Moșia Divnomorskoe este servit la evenimentele guvernamentale – de la vizita lui Xi Jinping la recepția pentru Kim Jong-un de la Vladivostok, în 2019 și în 2023.

Sursa: The Insider

Logo-ul recunoscut, cu scoică pe gâtul sticlei, putea fi văzut pe o fotografie cu un coș cu cârnați pe care Igor Secin i l-a predat ministrului Uliukaev înaintea arestării lui. Se pare că sticla de la podgoria curții prezidențiale trebuia să simbolizeze legătura directă a lui Putin cu cadoul.

Pentru o audiență mai largă, vinurile prezidențiale sunt promovate la televizor. La 4 iulie 2022, pe canalul REN TV, a fost difuzată o știre de cinci minute, care practic era un spot publicitar. Pe parcursul întregii știri, Dmitri Kiselev a luat interviuri de la angajații Krinița și Divnomorskoe, vorbind totodată despre vinurile europene pline de rusofobie și sulfați.

În 2022, meniul barurilor cu vin de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg a constat în întregime din vinuri legate de Putin: Divnomorskoe a fost completat de Inkerman și Noul Svet (care sunt și ele sub administrarea companiei Moe Vino). Ultimele două aparțin „portofelului” lui Putin și unei persoane din cercul său apropiat, Iuri Kovalciuk. Conform zvonurilor, în clădirea istorică de pe Nevski Prospekt, nr. 1, chiar în fața Muzeului Ermitaj, se planificase deschiderea Casei Vinului Rusesc, cu Moșia Divnomorskoe ca rezident principal. Până acum, deschiderea triumfală nu a avut loc.

Legătura cu Vladimir Putin

Despre palatul lui Putin din Ghelendjik, The Insider a scris încă din 2015, în 2022 acest palat a fost adus în atenție de către Navalnîi, iar ulterior o anchetă a OCCRP, Meduza și Vajnîe Istorii a dezvăluit o rețea de 80 de firme legate de Putin, ale căror proprietari și directori folosesc o adresă de poștă electronică cu domeniul LLCInvest.ru, înregistrat oficial la Moskomsviaz. Pe aceeași listă figurau și podgoriile prezidențiale. Această adresă de e-mail este utilizată, de exemplu, de managerii Lazurnaia Iagoda, proprietarul său oficial, organizația neguvernamentală „Dezvoltarea inițiativelor agricole”, precum și stațiunea de schi Iagora și reședința lui Vladimir Putin din regiunea Novgorod.

Un alt indiciu al legăturii lui Divnomorskoe cu Putin este faptul că în podgorie lucrează verișoara Alinei Kabaeva, Ekaterina Golovaceva. Publicația Aghentstvo a descoperit că până în 2018, Ekaterina făcuse parte din consiliul fundației de caritate a lui Kabaeva și lucra ca asistent pentru Alina, când aceasta era deputată în Duma de Stat. Din 2020, Ekaterina apare pe listele de personal ale Divnomore și Axis Investiții.

Putin nu mai are încredere în elita veche. Clădește una nouă, iar „oferta comercială” sună așa: „Activele rămân la proprietari, iar proprietarii rămân cu regimul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here