Actriţa Cate Blanchett îndeamnă UE să intensifice sprijinul pentru refugiaţi şi ţările-gazdă

Sursa foto: Facebook

Actriţa Cate Blanchett, ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să intensifice sprijinul acordat refugiaţilor şi ţărilor-gazdă şi să se asigure că politicile blocului comunitar se ”concentrează asupra protecţiei acestora şi nu asupra fortificării graniţelor”, informează Reuters, citată de Agerpres.

”Trebuie să înţelegem că nimeni nu-şi pune copiii într-o barcă decât dacă apa este mai sigură decât uscatul”, a declarat actriţa australiană, recompensată cu Oscar, numită ambasadoare a bunăvoinţei UNHCR în 2016, în faţa membrilor Parlamentului European din Bruxelles.

”Mulţumesc UE pentru sprijinul financiar îndelungat acordat refugiaţilor, precum şi gazdelor acestora la nivel global şi recomand sprijin continuu şi sporit. Lumea întreagă ne priveşte”, a adăugat Cate Blanchett.

Pledoaria celebrei actriţe australiene vine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să restructureze reglementările comunitare în ceea ce priveşte azilul şi migraţia pentru a reduce migraţia neregulată, iar ţările membre încearcă să creeze acorduri proprii. În acest sens, Italia a anunţat luni că va construi centre în Albania pentru a găzdui migranţi care sosesc pe calea apei şi care încearcă să ajungă în Italia.

Un număr record de 114 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din diferite locuri din lume, a spus Cate Blanchett, pentru a fugi din calea violenţei, conflictelor armate, persecuţiei şi încălcării drepturilor omului.

”Întrucât numărul oamenilor strămutaţi a ajuns probabil la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, finanţarea umanitară flexibilă nu a fost niciodată mai urgentă”, a spus ea. ”Investiţi în educaţie şi în mijloace de trai pentru a asigura oportunităţi familiilor acolo se află acestea pentru ca ele să nu fie nevoite să se mute. Nimeni nu va beneficia de pe urma unei generaţii de tineri înstrăinaţi şi excluşi”, a adăugat actriţa australiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here