Adio, centrale de apartament! Ce îi cere ministrul Mediului lui Nicușor Dan

Tanczos Barna, ministrul Mediului, susține că unul dintre motivele poluării uriașe din București este numărul mare de centrale de apartament și propune Primăriei Capitalei să nu mai emită nicio autorizație de construcție fără centrală termică comună, eliminând astfel centralele de apartament.

Potrivit ministrului Mediului, poluarea mare din București e o consecință a faptului că, „de 20 de ani, cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării, nici pe poluarea industrială, nici pe poluare casnică din încălzirea rezidențială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale pentru că nu merge sistemul centralizat de termoficare.

Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc, pentru că o centrală pentru fiecare apartament, aduce poluarea la nivelul solului, mai aproape de sol. Cu cât aceste centrale sunt mai jos, cu atât este mai rău. Cu cât aceste centrale au un coș la 40 – 50 metri, cu atât e mai bine. De aceea e preferat un sistem centralizat de încălzire și apă caldă.

Așteptăm, aceste PUZ-uri și modificări sunt clare. Sper să ajungem la un moment dat la o decizie fermă în care să nu mai emită autorizație de construire pentru blocuri noi fără centrală comună. Și încălzirea centralizată CET ar trebui să permită acest lucru, dar e mai complicat”, a spus ministrul Mediului, conform Digi24.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here