Adrian Papahagi îl dă în judecată pe Gelu Duminică pentru că l-a comparat cu talibanii și cere ajutorul BOR: Creștinii din România s-au săturat de batjocură și îi invit să acționeze în justiție

Adrian Papahagi. Foto: Facebook

O postare pe Facebook a sociologului Gelu Duminică a stârnit furia lui Adrian Papahagi, care a anunțat că îl va da în judecată. Duminică a afirmat că Papahagi are aceleași idei ca talibanii din Afganistam în legătură cu femeile și impunerea religiei în școli.

„Pentru cine nu știe, agenda publică talibană din Afganistan include:

– interzicerea avortului;
– eliminarea oricărei separații între religie și stat;
– condamnarea relațiilor homosexuale;
– asumarea studierii religiei în școli ca materie principală;
– susținerea tezei că evidențele științifice trebuie să fie ignorate în fata credințelor religioase;

Vă rog să înlocuiți ‘musulmani’ cu ‘ortodocși’ (a se înțelege politicienii care se pretind religioși) și să vă gândiți la ce se întâmplă, aici, la noi, în România. Și să-mi explicați și mie cum Dumnezeu văd că unii critică fix ceea ce susțin că e bine să facem în România”, a scris Duminică pe Facebook.

Ulterior, Duminică l-a pomenit explicit pe Papahagi.

„Că tot văd considerațiuni care spun că postarea (adaptată după o postare similara din SUA) ar fi un atac la ortodoxie: nu, atac doar fariseimul liderilor politici români care, folosindu-se de ceea ce înțeleg din religia creștină, promovează o agendă similară, fiind acum îngroziți de agenda talibană.

CPF, Becali, Capsali, Papahagi, Neamțu și mulți alții, poartă doar alt nume în Afganistan. În rest, aceleași idei, ceva mai europenizate, cei drept. Da, și acolo, ai lor sunt la putere. Sper doar să înțelegem pericolele de lângă noi….”, a completat Duminică.

În scurt timp, Papahagi a anunțat că îl da în judecată pe sociolog.

Pentru această calomnie, îl voi da în judecată pe individul numit Gelu Duminică. Că individul Duminică este incult, e problema lui. Incultura nu justifică însă calomnia.

Individul Duminică va trebui să justifice la tribunal comparația dintre un intelectual creștin-democrat, care a avut o activitate politică documentat democrată între 2012-2015, și ale cărui scrieri sunt publice, și o mișcare islamistă criminală, ale cărei crime sunt la fel de documentabile.

Individul Duminică va trebui să găsească, în tot ce am scris și am făcut eu:

1. cereri de interzicere a avortului. Dezaprob profund practica avortului, dar nu am cerut nicăieri niciodată interzicerea ei. Chiar și dacă aș fi făcut-o, nu puteam fi comparat cu niște ucigași.
2. orice poziție în care susțin eliminarea separației stat/Biserica. Am pledat constant pentru respectarea tradiției creștine, nu pentru teocrație.
3. condamnarea relațiilor homosexuale. Am susținut în spațiul public păstrarea în coordonatele tradiționale a instituției căsătoriei, am deplâns ideologizarea marxistă a sexului și mi-am exprimat rezerva față de ideologia genderista. Niciodată, niciunde, în scris sau oral, nu am cerut condamnarea relațiilor homosexuale.
4. Da, sunt pentru predarea religiei în școli ca până acum. Ce-i aia materie principală? Româna, matematica, fiindcă au 5 ore? Religia e oricum opțională. Oricum, nu văd în ce fel a susține predarea religiei creștine în școala românească te transformă în criminal.
5. O aberație absolută, pe care evident că nu am susținut-o. Și daca aș fi susținut așa prostie, tot nu puteam fi comparat cu criminali și teroriști.

Mai mult decât calomnia la adresa mea, pentru care numitul Duminică vă raspunde în justiție, aștept ca nenumărați creștin ortodocși, precum și reprezentanții BOR să sesizeze CNCD (eu cred că CNCD nu ar trebui să existe, deci nu mă voi adresa niciodată acestui for). Exista însă precedentul lui Caramitru Jr., care compară ortodoxia cu ISIS.

Toleranța mea la ticăloșie și calomnie are limite. La fel, cred, creștinii din România s-au săturat de batjocură și îi invit să acționeze în justiție de fiecare dată când sunt calomniați colectiv sau individual pentru credința lor”, a scris Papahagi pe Facebook.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here