Adrian Vasilescu (BNR): Crizele și recesiunile vin întotdeauna din afară. În România nu sunt semne foarte grave

Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat marți la Antena 3 că România nu pare să se îndrepte spre criză sau recesiune, după ce guvernanții au spus în repetate rânduri că s-a cam ajuns la fundul sacului și nu sunt bani pentru anumite proiecte, inclusiv ministrul Finanțelor spunând că trebuie analizat și scenariul negru al unei crize pe fondul creșterii pensiilor și salariilor. Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendință similară cu cea din anii 1920, tendință ce a culminat în Marea criză economică din 1929.

Când vorbim de recesiune sau, mai mult, despre criză, e periculos și neadecvat să facem calcule în plan intern. Crizele și recesiunile vin întotdeauna din afară. Din 1907 toate vin din America și nu sa schimbat nimic pe plan global. Noua șefă a FMI a vorbit acum câteva zile despre un studiu FMI care a plecat de la o analiză a situației actuale pe plan global și vorbste de pericolul unei crize în deceniul care urmează. Șefa FMI spune că situația se aseamănă celei din anii ’20, premergători Marii Depresiuni. Ei bine, dacă FMI are dreptate și anii aceștia și anii car vor veni în deceniul acesta se vor asemăna cu ce-a fost în anii 20 trebuie să ne gândim și la o criză, dar eu nu cred că stau atât de rău lucrurile. Deocamdată dacă privim mersul economiei la noi nu e vreun semn foarte grav că am intra în vreo recesiune, criză. Ca să avem recesiune în România trebuie să fie creștere economică sub zero. Nu văd să fim în fața a trei trimestre care să ne aducă o creștere economică sub zero”, a declarat Adrian Vasilescu.

Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendință similară cu cea din anii 1920, tendință ce a culminat în Marea criză economică din 1929 din cauza inegalităților și instabilității piețelor financiare, transmite site-ul publicației TheGuardian.

  • Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internațional (FMI) ce compară evoluțiile actuale ale economiei globale cu evoluțiile din anii 1920 au relevat faptul că tendințele sunt similare. Deși inegalitățile economice dintre țări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul țărilor, a spus ea, oferind că exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogați 10% din membrii societății dețîn o avuție echivalentă cu cea controlată de 50% din populație ce se află la baza piramidei.
  • Situația este similară la nivelul membrilor Organizației pentru Cooperare Economică (OECD), unde discrepanțele între venituri și avuție au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a declarat șefa FMI.
  • „În anumite privințe, aceste tendințe îngrijorătoare sunt reminiscențe debutului de secol 20, când forțele gemene ale tehnologiei și integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoșii ani ’20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, în cele din urmă, la dezastru financiar”, a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator și catalizator a fost prăbușirea piețelor financiare americane și britanice.
  • „Dacă acționăm și mai ales dacă acționăm împreună putem să evităm repetarea greșelilor din anii 1920 în anii 2020”, a spus Kristalina Georgieva.
  • Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice și protecționismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizați de tensiuni sociale și volatilitate în piețele financiare.
  • “Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceată ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus șefa FMI, avertizând de asemenea împotriva exceselor care au dus la criză financiară globală din 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here