„Afirmaţiile fostului premier Cîţu sunt mincinoase”. Drulă spune că, în mandatul său, Ministerul Transporturilor nu a avut legătură cu articolul privind interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp

Inquam Photos / George Calin

Deputatul USR Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, afirmă că în mandatul său ministerul nu a avut nicio legătură „cu vreo paternitate” asupra articolului de lege prin care s-ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal.

„Afirmaţiile fostului premier Cîţu sunt mincinoase, aşa cum ne-a obişnuit. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în mandatul lui Cătălin Drulă nu are nicio legătură cu vreo paternitate asupra articolului de lege care a suscitat dezbatere în spaţiul public. De altfel, în dosarul acestui proiect de lege, care se poate consulta la https://tiny.cc/CodulComunicatiilor, se poate vedea în expunerea de motive că iniţiatorii proiectului de lege sunt ministrul interimar al Comunicaţiilor, Barna Tanczos, preşedintele ANCOM, Vlad Ştefan Stoica, iar avizatori membrii Guvernului Cîţu, după ieşirea USR de la guvernare”, arată Drulă, într-o declaraţie transmisă presei.

Precizările vin după ce preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, referitor la proiectul privind comunicaţiile electronice, că a primit toate avizele, inclusiv de la CSAT şi că acesta este necesar pentru demararea licitaţiilor 5G.

„Este Codul Comunicaţiilor, este nevoie de acest proiect de lege pentru a demara licitaţiile 5G. Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT, care este un aviz foarte important, în Parlamentul României. Dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate. (…) Nu sunt specialist, vom merge la comisia de specialitate şi vom vedea. Pentru mine era important să avem avizul CSAT şi să avem toată procedura legală respectată. Rolul Parlamentului este de a se asigura că este un proiect constituţional şi respectă legislaţia în vigoare”, a adăugat Cîţu.

El a mai spus că iniţiator ar fi fost Ministerul Transporturilor, dar a menţionat că nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat în mandatul lui Cătălin Drulă.

Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut, vineri, senatorilor să nu voteze proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal.

„Alianţa pentru Unirea Românilor, singurul partid care a votat împotriva interceptării conversaţiilor de pe Whatsapp, Telegram şi Signal, cere senatorilor să nu voteze proiectul de lege promovat de Florin Cîţu”, se arată într-un comunicat de presă al partidului transmis vineri Agerpres.

Proiectul a fost iniţiat de Guvernul condus de Florin Cîţu.

Marţi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice a fost adoptat cu 256 de voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi şapte abţineri, de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată. Proiectul va merge la Senat, care este for decizional.

Potrivit raportului comisiilor parlamentare de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare asigurarea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice, act legislativ prin care au fost reţinute într-un singur document toate directivele din domeniul comunicaţiilor electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here