AFP: Soldaţii ucraineni, între deznădejde şi hotărârea de a rezista la Bahmut în faţa asaltului rus

Într-un subsol al unui bloc de locuinţe din Bahmut, oraşul care este unul dintre punctele cele mai fierbinţi ale frontului din estul Ucrainei, un soldat ucrainean mărturiseşte că nu ştie cât timp vor mai putea camarazii săi să apere acest oraş în faţa înaintării trupelor ruse, scrie France Presse într-un reportaj publicat marţi și preluat de Agerpres.

Trupele Moscovei încearcă din vara trecută să cucerească acest oraş industrial, transformând Bahmutul în teatrul unor confruntări deosebit de sângeroase. Comandamentul militar ucrainean a recunoscut marţi că situaţia acolo este „foarte dificilă”.

În timp ce alţi soldaţi încearcă să rămână optimişti, promiţând, la fel ca preşedintele lor Volodimir Zelenski, că vor ţine cât mai mult timp posibil oraşul ce este astăzi în mare parte distrus, un alt soldat, în vârstă de 40 de ani şi prezentat de AFP sub pseudonimul „Fox”, descrie o situaţie care nu dă multe speranţe.

Potrivit acestuia din urmă, trupele ucrainene care apără Bahmutul nu au destui soldaţi şi nici muniţii suficiente şi se simt descurajate. „Toată lumea este deznădăjduită”, remarcă „Fox”.

El a vorbit cu reporterii AFP într-o pivniţă unde unitatea lui şi-a instalat tabăra. Aşezat pe un pat, cu pistolul-mitralieră lângă el, soldatul povesteşte dificultăţile de care se lovesc trupele ucrainene. „Somnul insuficient, frigul, ploaia, vremea mereu schimbătoare, bombardamentele permanente, asalturile constante ale infanteriei”, le enumeră el.

Deşi valoarea strategică a Bahmutului este contestată, controlul asupra acestui oraş a devenit un simbol pentru ambele tabere, care au pierdut fiecare acolo un mare număr de oameni.

Potrivit lui „Fox”, este dificil de făcut predicţii, dar devine tot mai greu de rezistat în faţa asalturilor şi tirurilor de artilerie ale trupelor ruse. Aceasta în timp ce „noi nu simţim sprijinul artileriei noastre”, deplânge soldatul ucrainean, care crede că în cele din urmă „Bahmut probabil va cădea” în mâinile ruşilor.

Alţi soldaţi încearcă totuşi să rămână optimişti, în pofida dificultăţilor. „Dacă ne simţim deznădăjduiţi, dacă suntem apatici, nu vom învinge. Dar nici nu avem o dispoziţie bună”, spune „Kad”, un servant de mortier în vârstă de 44 de ani. „Nu am fugit. Am rămas toţi aici”, insistă el.

Unul dintre colegii săi, prezentat cu pseudonimul „Ded”, se declară chiar „total optimist”. Acest soldat în vârstă de 45 de ani vrea nu doar ca trupele ucrainene să reziste la Bahmut, ci şi să meargă până la recucerirea Crimeei.

În schimb, „Fox” atrage atenţia că adversarul nu trebuie subestimat. „Ne batem împotriva unui agresor puternic” şi, cu toate că ruşii „au suferit pierderi importante, ei au tras concluziile necesare şi au schimbat strategia”, explică soldatul mai sceptic faţă de unii colegi ai săi.

Desfăşurarea bătăliei dovedeşte că soldaţii ruşi nu sunt „idioţi, alcoolici şi drogaţi. (Trupele ruse) au oameni inteligenţi, care ştiu cum să lupte. Ei gândesc şi învaţă la fel ca noi”, mai remarcă soldatul „Fox”.

Oraşul Bahmut rezistă încă, dar cu un „preţ enorm” şi „fiecare stradă este acoperită cu sângele nostru”, spune mai departe acelaşi soldat. El se abţine să-şi critice comandanţii, însă mărturiseşte că nu ştie de ce trupele ucrainene încă mai luptă pentru a ţine acest oraş în pofida pierderilor suferite, fiind vorba în opinia sa probabil despre „o decizie politică”.

La un an de la începutul invaziei ruse, acest soldat se declară fericit doar pentru că mai este în viaţă. El spune în glumă că inclusiv pisicile, care după legenda populară au nouă vieţi, îl consideră „norocos”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here