Agenția Spațială Europeană spune că misiunea de anul viitor pe Marte cu Rusia este „foarte puțin probabilă” din cauza invaziei Ucrainei

Lansarea planificată a unei misiuni pe Marte anul viitor este „foarte puțin probabilă” din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, a declarat luni Agenția Spațială Europeană (ESA), potrivit New York Post.

Într-o declarație emisă după o întâlnire a celor 22 de țări membre, ESA a declarat că a „construit o rețea puternică de cooperare internațională” și că „pune în aplicare pe deplin sancțiunile impuse Rusiei de statele noastre membre”.

„Evaluăm consecințele asupra fiecăruia dintre programele noastre aflate în derulare, desfășurate în cooperare cu agenția spațială de stat rusă Roscosmos”, se arată în declarație.

„În ceea ce privește continuarea programului ExoMars, sancțiunile și contextul mai larg fac ca lansarea în 2022 să fie foarte puțin probabilă.”

Misiunea, care ar trimite o platformă de suprafață și un rover pe Marte pentru a vedea dacă viața a existat vreodată pe planeta roșie, era programată să se lanseze de la Baikonur, Kazahstan, pe 20 septembrie 2022, cu o aterizare programată pentru 10 iunie 2023. conform site-ului ESA .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here